Atenție, români! Cum te poți infecta cu coronavirus când duci gunoiul

Publicat: 07/04/2020 | 09:38
Atenție, români! Cum te poți infecta cu coronavirus când duci gunoiul

Criza coronavirusului i-a trimis pe oameni direct în izolare la domiciliu, distanțarea socială fiind una dintre modalitățile cele mai sigure pentru limitarea infecției cu COVID-19. Dar și atunci când suntem în casă, departe de ceilalți, trebuie să respectăm anumite reguli care să ne ferească de riscuri.

Unul dintre momentele cele mai riscante, din acest punct de vedere, este cel în care ducem gunoiul. La ghena de guniu vin foarte mulți locataril iar riscul infecției crește. Și asta cu atât mai mult dacă cel sau cea care iese din casă pentru a duce gunoiul nu poartă mănuși. Este deja știut că noul cornonavirus rezistă și 7 zile pe suprafețe metalica, iar clanța ușii, atât în exterior, cât și în interiior, poate deveni, într-un astfel de context, periculoasă.

După ce atingem clanța de la ușă, revenind de la ghena de gunoi, nu trebuie să ducem mâna la nas, ochi sau gură, așa cum facem, de multe pri, din reflex. Mâinile trebuie dezinfectate, clanțele de asemenea. Atenție și la clanța interioară, aceasta fiind – de multe ori – trecută cu vederea.

(CITEȘTE ȘI: NOUL CORONAVIRUS ȘI ”CĂLCÂIUL LUI AHILE” PE CARE L-AU DESCOPERIT CERCETĂTORII AFLAȚI ÎN CĂUTAREA UNUI VACCIN)

Nu atingeți încuietorile ușilor și în special…

Reprezentanții UMF ”Carol Davila” au transmis un comunicat în care au făcut publice unele reguli pe care cu toții ar trebui să le respectăm în această perioadă de criză medicală, iar printre ele se află și unele referitoare la încuitorile ușilor sau la animalele de companie.

  • de preferat să nu atingeți încuietorile ușilor, în special ale toaletelor. Când efectuați curățarea vasului de toaletă (flush) o faceți numai după ce v-ați asigurat că este închis capacul. Nu se declanșează spălarea până nu este capacul de protecție așezat.
  • dacă aveți animal de companie este preferabil să îl plimbați într-o curte interioară unde nimeni nu are acces. Dacă acest lucru nu este posibil, considerați blana și picioarele animalului de companie contaminate, motiv pentru care la întoarcerea de la plimbare spălați animalul cu șampon și spumă câte un minut de două ori.
  • Sub nicio formă nu duceți mâna nespălată, nedecontaminată, în dreptul ochiului, nasului, gurii sau altor mucoase;
  • aveți obligativitatea de a folosi șervet de hârtie de unică întrebuințare atunci când vă ștergeți nasul, ochii sau gura, dar mai ales când strănutați și tușiți. La fiecare strănut sau tuse se folosește un singur șervet de hârtie. După utilizare, acesta se va împacheta cu fața folosită în interior, în patru rânduri, apoi se aruncă la un coș de gunoi cu capac, de preferat unul care se acționează prin pedală sau prin senzor.

(NU RATA: INFECTAT CU COVID-19, S-A DUS SINGUR DUPĂ MEDICAMENTE LA FARMACIE. „M-AU LUAT IAR CU IZOLETA ȘI ACUM…”)