Atenție români. Vortexul polar își va face apariția. Se anunță ninsori abundente

Publicat: 08/01/2022 | 18:33
Când va ninge în România? Sursă foto: Pixabay.com

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri, 8 ianuarie 2021, o informare meteo de precipitaţii moderate cantitativ, predominat sub formă de ninsoare, pentru Banat, Crişana, Maramureş şi vestul şi nord-vestul Transilvaniei. Această atenționare va fi valabilă de sâmbătă, ora 4:00, până duminică, ora 12:00.

După ce zilele trecute, în România au fost temperaturi de primăvară, vremea se răceşte semnifictiv în toată ţara. Meteorologii ANM au emis o informare meteorologică pentru interval 8 ianuarie, ora 04 – 9 ianuarie, ora 12, când sunt aşteptate precipitații moderate cantitativ predominant sub formă de ninsoare.

”În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă. În Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali va ninge moderat, iar stratul nou de zăpadă va fi local consistent.”, a transmis ANM.

CITEȘTE ȘI: METEO ROMÂNIA. CUM VA FI VREMEA ÎN LUNA IANUARIE 2022

Directorul ANM a vorbit despre vortexul polar

Directorul ANM a atenționat că un vortex polar stratosferic care a evoluat, a apărut peste Polul Nord, iar acesta influențează iarna din România. Se pare că totul va fi schimbat, față de alți ani, în care a mai fost prezent, deoarece s-a schimbat paradigma climatologică.

Astfel, Florinela Georgescu, specialista cu o activitate foarte apreciată în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat și de ce temperaturile din ianuarie sunt mai ridicate ca în alți ani.

Specialistul ANM a subliniat și faptul că este foarte important ce se întâmplă în emisferica nordică în aceste momente. De asemenea, din observațiile ei nu puteau lipsi efectele generate de schimbările climatice.

”Tot ce trăim pe parcursul iernilor este, categoric, în contextul modificărilor climatice. Pe de o parte avem temperaturile în creştere pe care le observăm atât pe parcursul sezonului cald, dar şi iarna.

Pe de altă parte, sigur, avem consecinţele acestor temperaturi în creştere, pentru că se amână din ce în ce mai mult perioada primei ninsori din cauza temperaturilor crescute, precipitaţiile fiind predominant sub formă de ploaie, chiar şi în luna decembrie.”, a mărturisit Florinela Georgescu.

Temperaturi de -30 de grade Celsius, în România

Florinela a declarat faptul că în România, vor exista temperaturi între -20 și -30 de grade celsius, la sfârșitul lunii ianuarie și în luna februarie.

”Am văzut în iernile trecute deasupra Americii de Nord, deasupra Asiei, staţionarea pe durate foarte lungi a maselor de aer foarte rece şi mult extinsă spre Sud. În schimb, spre Europa, tot aşa, avecţii calde, în compensare cu pătrunderile reci din zonele despre care vorbeam.

Sigur, aceasta este o explicaţie destul de simplistă, fiindcă noi suntem foarte mult influenţaţi, dincolo de ce se întâmplă de la Vest la Est, de ce se întâmplă dinspre Est, pentru că ştim că la Est de noi se întinde o mare zonă de câmpie unde iarna se pot forma mase de aer foarte reci care, în unele condiţii, pot ajunge până în zona ţării noastre.

De acolo vin, la noi, episoadele de ger, care aduc pe final de ianuarie şi în februarie temperaturi şi de MINUS 20, chiar MINUS 30 de grade Celsius”, a mai explicat Florinela Georgescu pentru DC News.

VEZI ȘI: METEOROLOGII ANM ANUNȚĂ UN IANUARIE CUM N-A MAI FOST. TEMPERATURI ISTORICE ÎN IANUARIE 2022 ÎN TOATĂ ROMÂNIA

 

 

 

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult