Atenție, șoferi! Se anunță schimbări majore în ceea ce privește rovinieta. Câți bani trebuie să scoată din buzunar conducătorii auto

Publicat: 25/07/2023 | 08:56

Se anunță schimbări importante în ceea ce privește rovinieta. Sistemul de taxare pentru utilizarea rețelei de drumuri publice din România se va schimba în curând. Rovinieta se va diviza în două taxe distincte. De când intră în vigoare noile modificări și câți bani vor trebui să scoată șoferii din buzunar?

Începând cu data de 1 ianuarie 2026, sistemul de taxare a utilizării rețelei de drumuri publice din România se va schimba. Concret, rovinieta va fi divizată în două taxe distincte. Astfel, una dintre taxe se va aplica doar vehiculelor ușoare, iar cea de-a doua se va aplica vehiculelor grele.

De asemenea, o nouă schimbare vine în ceea ce privește metoda de calcul a rovinietei. În prezent, valoare rovinietei se stabilește în funcție de tipul vehiculului (autoturism, vehicul de transport marfa cu masa mai mică de 3,5 tone etc.). Însă, începând cu dat de 1 ianuarie 2026, valoare acesteia o să se stabilească în funcție de trei aspecte: categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (Euro) și durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. Trebuie menționat și faptul că durata de utilizare va cuprinde durata de parcurs, dar și durata de staționare.

(CITEȘTE ȘI: ROMÂNII CARE MERG LA MARE TREBUIE SĂ SCOATĂ BANI ÎN PLUS DIN BUZUNAR. ȘTIREA DIMINEȚII, O TAXĂ APARE DIN NOU)

Schimbări în ceea ce privește rovinieta

Mai mult, o altă schimbare, ce o să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2026, are legătură cu perioada pentru care se ia rovinieta. Acum, se poate încheia doar pe șapte zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni. Însă, acest aspect se schimbă, iar rovinieta se va putea încheia pe o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.

Însă, în funcție de perioada pe care se va încheia rovinieta, tariful zilnic nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni. De asemenea, tariful pe zece zile nu va putea depăși 12% din tariful pentru 12 luni. În ceea ce privește tariful pe 30 de zile, acesta nu va putea depăși 19% din tariful pentru 12 luni. Iar în final, tariful pe 60 de zile nu va putea depăși 30% din tariful pentru 12 luni, potrivit avocatnet.ro.  Mai trebuie menționat că și din data de 1 ianuarie 2026, rovinieta se va aplica în continuare doar în afara localităților.

Cei care uită sau se gândesc să nu achite rovinieta trebuie să știe că riscă amenzi usturătoare. Acestea variază între 250 – 500 de lei pentru șoferii care conduc un autovehicul ce necesită permis de categoria B. În ceea ce privește mașinile mai mari, ce transportă marfă și au până la 3,5 tone, amenzile sunt cuprinse între 950 – 1.900 de lei. Iar pentru TIR-uri, amenda este cuprinsă între 1.550 – 3.100 de lei. Cei care conduc autocare riscă amenzi de până la 5.500 de lei.

(VEZI ȘI: PROIECTUL LEGISLATIV DE CARE NU MULȚI ROMÂNI ŞTIU. ÎȚI VA FI INTERZIS SĂ FACI ASTA ÎN MAŞINA PERSONALĂ! AMENZI DE PÂNĂ LA 500 DE LEI)