Atenție, șoferii vor fi amendați cu 450 de lei dacă fac această greșeală. Puțini știu că există un pericol real pentru conducătorii auto

Publicat: 11/07/2023 | 19:38
Amendă pentru șoferii care nu respectă Codul Rutier

În Codul Rutier 2023 sunt stipulate toate motivele pentru care șoferii români pot să fie amendați. În mod firesc, conducătorii auto se gândesc la sancțiuni pentru o viteză prea mare, dar se pare că poți să fi sancționat și dacă nu te grăbești.

Potrivit informațiilor stipulate în Codul Rutier, la momentul actual, șoferii care se deplasează cu viteză foarte mică pot fi amendați cu două sau trei puncte. Dat fiind faptul că un punct are valoarea de 150 de lei, amenda maximă pentru o astfel de situație este de 450 de lei.

Amenda la care puțini șoferi din România s-ar fi așteptat

Tot în Codul Rutier 2023 este stipulat faptul că orice șofer din România are obligația de a menține curate următoarele elemente: parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier (doar în anumite cazuri). În acest fel, conducătorul autovehiculului asigură vizibilitatea de care are nevoie pe parcursul deplasării. Cei care nu respectă legea pot primi între șase și opt puncte de amendă, respectiv 900 sau 1200 de lei.

„Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului constituie contravenție și se sancționează cu o amendă de la șase la opt puncte”, se arată în actul normativ.

(CITEȘTE ȘI: Codul Rutier 2023 | Această greșeală banală din trafic îți poate aduce o amendă de 1.600 de lei, din clasa a III-a de sancțiuni)

Ce se întâmplă dacă circuli cu permisul auto suspendat

Conform articolului 101 din Codul Rutier, șoferii care circulă pe drumurile publice și au permisul auto expirat vor fi sancționați. Amenda este cuprinsă între 900 și 1200 de lei, dar cuprinde și puncte de penalizare.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, scrie în Codul Rutier 2023.

Punctele de penalizare vor și șterse la șase luni după ce au fost primite, în situația în care plata a fost efectuată. Mai mult de atât, cei care plătesc amenda în maximum 15 zile lucrătoare, vor beneficia de 50% reducere, conform Legii 203/2018 Art. 20.

Unde poți plăti amenda de circulație în 2023

Indiferent de județul de apartenență sau de natura amenzii, ai la dispoziție 15 zile, din momentul în care ai primit procesul verbal, pentru a  beneficia de o reducere de 50%. Sancțiunea se poate achita atât fizic, cât și online.

Pentru cei care preferă să achite fizic, amenzile pot fi achitate la Direcțiile de Taxe și Impozite, la punctele de lucru ale Poștei Române sau ale Trezoreriei statului. Ideal este să aveți bani cash când să plătiți, deoarece nu toate permit plata cu cardul.

Varianta online de plată a amenzii este site-ul ghiseul.ro, platformă utilizată pentru diferite tipuri de plăți către stat.

(CITEȘTE ȘI: Codul rutier se modifică! Șoferii care au consumat alcool sau droguri după producerea unui accident grav riscă până la 5 ani de închisoare)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult