Au înnebunit de tot! O televiziune dedicată sfârşitului lumii a fost lansată în Franţa

De: Cancan
Publicat: 23/11/2012 | 15:38

Noua televiziune va oferi „o altă perspectivă asupra sfârşitului lumii” şi va emite timp de o lună de zile, până pe 21 decembrie, când „se presupune că va fi sfârşitul lumii”.

La Chaîne de la Fin du Monde difuzează filme, seriale şi documentare, între care „Survivors”, „Invasion”, „The Body Snatchers”, „War of the Worlds”, „American Warships”, dar şi o emisiune specială dedicată „sfârşitului lumii”.

Noua televiziune este disponibilă exclusiv pe platforma CanalSat din Franţa şi îi pregăteşte pe francezi „pentru ultima zi din viaţa lor”.

„Sperăm că iubiţi pământul, marea şi munţii, dar, înainte de toate, sperăm că iubiţi viaţa (…) Potrivit profeţiilor maya, viaţa se va încheia pe 21 decembrie 2012. Deci să profităm! Cu noul La Chaîne de la Fin du Monde de la SyFy trăiţi apocalipsa într-un alt mod. O lună de distrugere, o lună de frisoane, dar mai ales o lună de distracţie. Sunteţi gata? Cu SyFy veţi adora sfârşitul lumii”, se spune într-un clip de promovare a noii televiziuni.

Teoriile hollywoodiene despre sfârşitul lumii spun că în timpul solstiţiului de iarnă, pe 21 decembrie, va avea loc apocalipsa. Însă abordarea mercantilă şi turistică a evenimentului a fost denunţată de organizaţiile indigene din America Centrală şi Mexic, care au reproşat guvernelor şi antreprenorilor că au denaturat sensul acestei sărbători. Într-un interviu acordat AFP, liderul indigen Alvaro Pop a criticat interpretarea hollywoodiană a acestei date, care ar marca în realitate doar încheierea unui ciclu din calendarul maya.

Superstiţia care asociază data de 21 decembrie cu o profeţie care anunţă sfârşitul lumii s-a aflat într-adevăr la baza unei superproducţii americane, intitulată „2012”, în timp ce mulţi oameni din lumea întreagă îşi construiesc adăposturi concepute pentru a rezista în faţa unor cataclisme.

În regiunea vizată – Mexic, Belize, Guatemala, Honduras şi Salvador -, schimbările din programul evenimentelor sunt constante, iar anulările sunt frecvente.

Pe lângă celebrările oficiale, grupurile indigene care descind din populaţia maya vor organiza propriile ceremonii în cinci situri şi în şase zone naturale considerate sacre în cultura lor.

Calendarul maya este alcătuit din 18 luni şi 20 de zile, plus „wayeb”, o lună sacră de cinci zile. „B’aktun” este unitatea cea mai lungă din acest sistem şi echivalează cu 400 de ani. Marele ciclu conţine 13 B’aktun, adică 5.200 de ani.

Civilizaţia maya, localizată în nordul Americii Centrale, a cunoscut apogeul în intervalul cuprins între anii 250 e.n. şi 900 e.n., ce a fost urmat de o perioadă de declin, până în anul 1200 e.n. (perioada post-clasică), şi a dispărut definitiv după cucerirea spaniolă.