Autoritățile au declanșat cel mai amplu exercițiu de simulare a unui cutremur de 7,5 grade în România!

De: Cancan
Publicat: 13/10/2018 | 13:20

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, sâmbătă dimineață (13 octombrie), că un exerciţiu naţional intitulat „Seism 2018” a început la ora 9.00. Scenariul acestuia presupune că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

Exercițiul national „Seism 2018” constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns post-seism.Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7, 5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

„Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din țară se deplasează spre Capitală. La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției”,  a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.

Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea, în localitatea Nereju, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasaredirecţia Sud – Vest (București – Alexandria – Sofia) şi Nord – Est (Iași – Chișinău), relatează Mediafax.

„În cadrul exerciţiului, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situații de Urgență și a angajat forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MApN”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat de presă.

„#SEISM2018 Exercițiu de alarmare pentru verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, a inițiat un exercițiu de alarmare a structurilor pentru situații de urgență.

Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2018”, în această dimineață, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare București- Alexandria – Sofia și Iași – Chișinău.

Seismul a dus la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri ale administrației publice centrale și locale, unități medicale, clădiri de locuit, obiective sociale precum și a infrastructurii (rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, stații de tratare și de epurare, sisteme de transport și distribuție carburanți, căi de transport rutiere, feroviare).

Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI, precum și forțe din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Imediat după declanșarea exercițiului, a fost activat Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani, comanda acțiunii fiind asigurată de către șeful DSU. Dr. Raed Arafat. De asemenea, a fost solicitată asistenţă internațională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, precum și înștiințat Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre din cadrul NATO.

În cadrul exercițiului, pe componenta solicitării de sprijin internațional, Mecanismul de Protecție Civilă va răspunde cu capabilități medicale internaționale, toate acestea fiind înglobate în cadrul exercițiului international EU-MODEX 2018.

SEISM 2018 își propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordomare și răspuns, la nivel local, regional și național, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Pe parcursul desfășurării exercițiului vor fi făcute comunicări publice de către DSU al MAI.”, a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență pe Facebook.

Zonele afectate de seism

ZONA I – Centrul municipiului Bucureşti -cea mai afectată zonă, aici fiind concentrate cele mai multe clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, construite înainte de 1940.
• În zona centrală a Capitalei, Universitate- Centrul Vechi, sunt prăbușite partial sau total 12 clădiri. Până în acest moment – răniţi şi 224 persoane decedate/dispărute, potrivit libertatea.ro.

ZONA II – Între Bd. Ștefan cel Mare și Calea Dorobanți
• Prăbușite partial sau total a patru imobile de locuit.
• Este avariat un corp de clădire al spitalului Colentina în care erau internate 50 de persoane;
• 150 răniţi şi 350 persoane decedate/dispărute.

ZONA III – Strada Boteanu, șoseaua Colentina
• Un imobil prăbușit și 87 de persoane surprinse.

ZONA IV – Unirii – Coșbuc
• Este avariată rețeaua de alimentare cu energie electrică și a reţelei de distribuție gaz metan care alimentează zona maternității Bucur.
• Două imobilule prăbușite parțial.
• 100 răniţi şi 58 persoane decedate/dispărute.

ZONA V Calea Victoriei – Calea Dorobanti – Dacia – Magheru
• Prăbușite a două blocuri de locuinţe P+6 și P+8;