Avertisment îngrijorător din partea medicilor. Valul de infecții care a lovit România odată cu venirea căldurii

Publicat: 21/05/2023 | 13:09
Alertă medicală în țară, după ce a apărut un nou val de infecții digestive / foto: Pixabay

România se confruntă cu o situație medicală critică, cauzată de o creștere alarmantă a infecțiilor digestive. Potrivit specialiștilor în domeniul medical, numărul cazurilor de toxiinfecții alimentare este în continuă creștere odată cu sosirea sezonului cald.

După numărul mare de cazuri de varicelă și rujeolă din ultima perioadă, un nou val de infecții face ravagii în întreaga țară.

Un număr mare de pacienți ajung zilnic la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor Matei Balș, Marie Curie, Spitalul Victor Gomoiu și alte clinici din țară. În special, copiii sunt cei care sunt mai predispuși valului de infecții digestive. Temperaturile ridicate din ultimele zile au determinat creșterea numărului de cazuri de infecții digestive.

„Odată cu sosirea sezonului cald, ne crește riscul tuturor de a dezvolta fenomene digestive în cadrul unor toxiinfecții alimentare care pot fi date de microorganisme”, a explicat medicul Gabriel Nistor.

CITEȘTE ȘI: Medicii trag un semnal de alarmă! Crește numărul de cazuri de rujeolă și varicelă

Recomandările medicilor pentru a evita transmiterea infecțiilor

Specialiștii ne recomandă să avem grijă la igiena mâinilor, în mod special, spălarea alimentelor (fructe, legume) și să avem grijă să ne hidratăm corespunzător.

Simptomele acestor infecții pot varia și includ frecvent senzația de greață, vărsături, diaree apoasă în repetate rânduri și uneori simptome sistemice precum dureri de cap, senzație generală de indispoziție și chiar febră.

„Ca și simptomatologie, cel mai des, pacientul poate prezenta greață, vărsături, multiple scaune apoase, dar și uneori, simptomatologie sistemică ca cefaleea, starea generală alterată, până și febră.

Dacă vorbim despre pacienții care se află la risc, anume vârstnicii, copiii sub 5 ani, femeile gravide, sau cu un sistem imunitar slăbit, atunci se pune problema manifestărilor secundare deshidratării.

Pacientul se poate prezenta la medic și poate rămâne internat.

În ultima perioadă există o ușoară creștere a cazurilor, care de cele mai multe ori sunt forme ușoare.

Sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a evita să ajungem în astfel de situații: spălarea atentă și corectă a fructelor și legumelor, gătirea termică corespunzătoare a preparatelor din carne, să încercăm să luăm alimente din surse sigure, care să respecte normele de igienă.

Să evităm să consumăm alimentele care au stat foarte mult timp în căldură și o igienă riguroasă asupra mâinilor și suprafețelor”, a declarat Gabriel Nistor, medic infecționist Matei Balș, la Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: Alertă medicală! A apărut o nouă variantă COVID-19, care se răspândește mult mai rapid decât Omicron