Avertisment pentru 1 Mai. Mare grijă la mici, cârnați și muștar

Publicat: 28/04/2022 | 23:19
Cârnați. Sursă foto: Pixabay

Din moment ce se apropie ziua de 1 Mai, specialiștii anunță cu privire la pericolele care se ascund în spatele micilor. Situația este aceeași și când vine vorba de cârnați, muştarul, ketchup-ul şi berea din supermarketuri. 

Nutriționiștii au analizat componentele din care sunt făcuți micii și au constat faptul că aceștia pot conține: aromă de carne, bambus, sfeclă roşie, fibre de cartofi, extract de drojdie, zahăr, proteine vegetale din fibră de mazăre, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat. 

Pe lângă ingredientele enunțate, micii pot conține și: nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu. Multe dintre aceste substanțe sunt nocive organismului, mai ales în cantități mari. (CITEȘTE ȘI: Putin, mai bolnav ca niciodată: „Ar fi într-o permanentă degradare”)

Cârnații, un alt aliment care trebuie evitat

Nici cârnații nu sunt recomandați, din moment ce pot conține, pe lângă carnea de porc, carne de vită, de oaie ori de capră și slănină. Pe de altă parte, cârnații pot conține multe condimente care fac rău organismului. 

„În vechime, intoxicațiile/otrăvirile botulinice cu cârnați stricați/alterați provocau tragedii deseori (botulus, botuli = cârnați, latină). În orice situație în care există dubii asupra stării lor, trebuie tratați termic, în segmente mici (felii) și consumați la scurt timp; chiar după tratare termică, starea lor poate deveni periculoasă dacă sunt păstrați incorect (la căldură, neprotejați)”, a spus prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE București.

Este de preferat ca de 1 Mai, să încercați pe cât este posibil să nu consumați astfel de alimente, pentru a preveni posibilele infectii alimentare ulterioare. (CITEȘTE ȘI: Trucul pe care îl știu puțini șoferi. Cum poți reduce la maxim consumul de carburant)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult