Avertismentul lui Adrian Marinescu, după epidemia de Norovirus din Râșnov: ”Trebuie să ne protejăm!”

Publicat: 27/07/2021 | 11:25
sursa FOTO: INQUAM Photos Eduard Vinatoru

Peste 140 de persoane s-au prezentat la medic pentru consult cu simptomatologia specifică în cursul săptămânii trecute, a informat, luni, Direcţia de Sănătate Publică Braşov. După epidemia de Norovirus din Râșnov, Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă.

Persoanele s-au prezentat la medicul de familie sau la spitalele din judeţ cu vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice.

Autoritatea sanitară braşoveană a prelevat probe din reţeaua de apă a oraşului Râşnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni. Ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare, iar Adrian Marinescu îi avertizează pe români să se protejeze.

”Este, de fapt, gastroenterita, care de cele mai multe ori are cauze infecțioase și să știți că nu e vorba numai de o cauză virală. Poate fi o cauză bacteriană sau parazitară. La copil vorbim și de rotavirus. Este o boală diareică care poate pune probleme la cei care au un sistem imunitar deficitar.

Este boala mâinilor murdare și se transmite ca multe alte boli diareice și, din păcate, la copiii mici și la cei care au boli asociate, poate apărea deshidratarea care să ducă la complicații severe, se transmite ușor. În general, astfel de cazuri erau mai degrabă în America, dar iată că au ajuns și în Europa și în România.

Nu cred că vor fi probleme de acum în colo. Trebuie doar să fim atenți la cum prevenim și să luăm în calcul că putem să avem și această gastroenterită infecțioasă. Trebui să ne protejăm prin regulile de igienă, prin lucrurile pe care le facem în general în bolile infecțioase diareice!”, a spus Adrian Marinescu la Antena 3.

Ce este Norovirusul și cum se transmite

Infecţia cu Norovirus sau virusul Norwalk este denumită popular „gripa stomacului” și este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor).