Avertismentul transmis de OMC. Ar exista riscul unei crize alimentare din cauza războiului din Ucraina

Publicat: 12/04/2022 | 16:22
Sursă foto: Pixabay

Este ziua 48 de război în Ucraina. În data de 24 februarie 2022, forțele ruse au invadat teritoriul ucrainean, provocând pierderi umane și materiale. Mai multe orașe din Ucraina sunt, acum, „șterse” de pe hartă, după bombardamente. OMC a transmis un avertisment potrivit căruia ar exista riscul unei crize alimentare din cauza războiului.

Anul acesta, perspectivele pentru comerțul global au fost reduse, după ce războiul a izbucnit în Ucraina. Organizația Mondială a Comerțului a transmis un avertisment potrivit căruia ar exista posibilitatea să se instaleze o criză alimentară, iar lumea „trebuie să se pregătească pentru consecințe”.

„Organizația se așteaptă acum la o creștere a volumului comerțului cu mărfuri de 3,0% în 2022, în scădere față de prognoza anterioară de 4,7%, și de 3,4% în 2023. Dar aceste estimări sunt mai puțin sigure decât de obicei din cauza naturii fluide a conflictului”, a arătat OMC într-un comunicat de presă citat de CNN.

Vezi și CINCI ALIMENTE CARE NU EXPIRĂ NICIODATĂ. POT FI CONSUMATE ȘI DUPĂ ZECI DE ANI

Ar exista riscul unei crize alimentare din cauza războiului din Ucraina

Prețurile mărfurilor au avut parte de o creștere bruscă, după izbucnirea războiului din Ucraina. Atât teritoriul ucrainean, cât și Rusia sunt unii dintre cei mai mari furnizori de bunuri esențiale, fiind incluse pe această listă alimentele, energia și îngrășămintele, arată digi24.ro.

Mai mult decât atât, consecințele războiului vor fi resimțite mai ales în țările cu venituri mici.

„Războiul din Ucraina a creat o imensă suferință umană, dar a afectat și economia globală într-un moment critic. Impactul său se va simți în întreaga lume, în special în țările cu venituri mici, unde alimentele reprezintă o mare parte din cheltuielile gospodăriilor. Livrările mai mici și prețurile mai mari la alimente înseamnă că săracii lumii ar putea fi forțați să se descurce cu mai puțin. Acest lucru nu trebuie să se întâmple”, a spus Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al OMC.

Există posibilitate instalării unei crize alimentare, potrivit declarațiilor sale, iar 35 de țări africane, care importă alimente atât din Ucraina, cât și din Rusia sunt afectate: ”De aceea trebuie să acționăm – și să acționăm decisiv – în această problemă a alimentelor, pentru a evita crizele alimentare”.

Sursă foto: Pixabay