Avocatul Poporului. Cine sunt posibilii candidați la această funcție

De: Cancan
Publicat: 17/06/2019 | 14:09

Coaliția PSD-ALDE a prelungit până la 25 iunie procedura de desemnare a unui nou Avocat al Poporului în locul lui Victor Ciorbea – al cărui mandat a expirat la 6 mai. În tot acest timp se vehiculează noi nume de candidați. 

În vreme ce partidele de la guvernare încă nu și-au anunțat public niciun candidat, cele din opoziție (cărora li s-a alăturat UDMR), îl sprijină pe Péter Eckstein-Kovács – care a rămas în memoria publică, după o îndelungată activitate politică, prin câteva gesturi rare în viața politică românească.

Posibili candidați pentru funcția de Avocat al Poporului

În 2008, senatorul Péter Eckstein-Kovács a demisionat din funcția de președinte al Comisiei Juridice, în semn de protest față de grupul parlamentar UDMR care nu votase funcționarea și atribuțiile Agenției Naționale de Integritate. (Vezi și VEZI CUM ARATA AVOCATUL POPORULUI, VICTOR CIORBEA, IN URMA CU APROAPE 40 DE ANI! )

În 2011 a demisionat din funcția de consilier prezidențial, fiind în dezacord cu Traian Băsescu pe subiectul Roșia Montană – Băsescu susținea exploatarea, Eckstein-Kovács nu; iar în 2018 a demisionat cu totul din UDMR – pentru că, a reclamat el, partidul reprezentativ politic al maghiarilor din România, din care făcea parte încă din 1989, fiind unul dintre membri fondatori, s-a aliat cu PSD pentru modificarea codurilor penale.

(Vezi și VIDEO EXCLUSIV. E AGITAŢIE MARE CÂND AVOCATUL POPORULUI AJUNGE LA BIROU. ATENŢIE! A ”ATERIZAT” BOSSULICĂ!

De altfel, surse politice din coaliţia de guvernare au precizat faptul că în condiţiile în care înscriele sunt până pe 25 iunie, e greu de crezut că în ultima zi de activitate parlamentară, 26 iunie, comisiile juridice se vor reuni pentru audierea candidaţilor. Mai mult, după audierea acestora mai e necesar şi un plen reunit, o altă problemă, în condiţiile în care aleşii sunt mai preocupaţi de vacanţă, decât de Parlament.

Ce salariu are Avocatul Poporului

Avocatul Poporului este numit în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată. Postul este unul cheie în arhitectura statului pentru deoarece şeful acestei instituţii este singurul care poate ataca la CCR o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern.

Avocatul Poporului primeşte şi o indemnizaţie lunară de aproape 15.000 lei.