BAC 2022. Cum se calculează media la examenul de Bacalaureat şi de ce ai nevoie ca să îl promovezi

Publicat: 13/05/2022 | 12:48
Cum se calculează media de BAC 2022 Sursă foto: Pixabay.com

Sesiunea din vară a Bacalaureatului 2022 începe în luna iunie. Pentru a promova examenul maturității, elevii trebuie să obțină minim nota 6. Iată cum se calculează corect media de la BAC.

Examenul de Bacalaureat 2022 începe odată cu probele orale, mai exact pe data de 6 iunie și se încheie pe 23 iunie, cu proba scrisă la limba maternă. Promovarea BAC-ului permite admiterea în învăţământul superior, mai exact înscrierea la facultate.

După ce a fost declarat admis la examenul de bacalaureat, absolventului i se eliberează o diplomă de Bacalaureat. Însă, pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească trei condiţii, conform metodologiei de bacalaureat.

CITEȘTE ȘI: S-A FĂCUT DE RUȘINE! CE NOTĂ A LUAT UN PROFESOR DIN BOTOȘANI LA EXAMENUL DE DEFINITIVAT

Cum se calculează, de fapt, media de BAC

Media notelor la probele scrise de la BAC 2022 se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat. Acolo unde candidații obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Pentru a promova examenul de Balaureat, în 2022, un elev trebuie să le îndeplinească următoarele condiții:

  • să susţină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • să obţină media 6 (cel puţin) la probele scrise.

Mai mult, cei care au avut în toate clasele de liceu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

De reținut! Un elev poate susține Bacalaureatul fără taxă de cel mult două ori, după care plătește intrarea în examen, potrivit metodologiei.

Cum se promovează examenul de BAC Sursă foto: Pixabay.com

Cine nu poate promova examenul de BAC

Din nefericire, candidații care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.

VEZI ȘI: ȘOCANT. UN STUDENT DIN SUCEAVA A ÎNCERCAT SĂ SE SINUCIDĂ ÎN TIMPUL UNUI EXAMEN

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult