Bani mai mulți pentru angajații din România. O anumită categorie de salariați vor primi sume pentru acoperirea cheltuielor de navetă

Publicat: 03/11/2023 | 17:30

Vești bune vin pentru o parte dintre bugetari. Aceștia ar putea scăpa de anumite cheltuieli și asta pentru că un nou proiect de lege stabilește decontarea transportului. Mai exact, conform inițiativei legislative cheltuielile pentru cei care fac naveta către locul de muncă o să dispară, fiind decontate. Cine beneficiază de acest drept?

Potrivit unei legi care a fost deja votată și care merge acum spre promulgare, funcționarii publici care lucrează în altă localitate decât cea în care locuiesc primesc bani pentru decontarea navetei. De asemenea, proiectul de lege setează mai multe drepturi pentru o anumită categorie de bugetari.

(CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL MOMENTULUI PENTRU DOUĂ MILIOANE DE ROMÂNI! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU VOUCHERELE DE ENERGIE)

Decontarea navetei pentru anumiți angajați din România

Așa cum spuneam, prin intermediul proiectului de lege funcționarii publici vor primi mai multe drepturi. Astfel, cei care muncesc în altă localitate față de cea în care își au domiciliul și nu au asigurată o locuință de serviciu, pot beneficia de decontarea navetei.

Potrivit proiectului legislativ care a fost deja adoptat în Camera Deputaților, funcționarii publici care au domiciliul într-o altă localitate decât cea în care lucrează vor putea beneficia de decontarea cheltuielilor cu transportul între cele două localități.

Proiectul care extinde lista drepturilor de care beneficiază funcționarii publici merge acum, pentru promulgare, la președintele țării. De precizat este și faptul că de decontarea navetei vor beneficia numai funcționarii publici care au domiciliul în altă localitate decât cea în care își desfășoară activitatea și cărora nu li se poate asigura o locuință de serviciu. De asemenea, autoritățile publice locale vor putea decide decontarea cheltuielilor de deplasare.

În prezent, Codul administrativ stabilește că primarii și viceprimarii au dreptul la decontarea, în condițiile legii, a cheltuielilor de transport, printre altele. Însă, acum sunt suportate de la stat anumite cheltuieli făcute și de către prefecți și subprefecți.  De exemplu, cheltuielile privind locuința de serviciu sau cheltuielile de cazare, dar și cele privind deplasarea dus-întors între municipiul în care are sediul instituția prefectului și localitatea în care își au domiciliul prefectul și subprefectul.

(VEZI ȘI: CE TREBUIE SĂ FACEȚI PENTRU A PRIMI BANI DE LA STAT PÂNĂ ÎN MARTIE 2024! ANUNȚUL OFICIAL DE LA MINISTER: „ASIGURĂM SPRIJIN”)