Bărbații fac forme mai grave de COVID-19 decât femeile! Specialiștii vin cu explicațiile: ”Bărbații sunt sexul slab”

De: L.N.
Publicat: 03/04/2020 | 16:00

Întrucât lumea se confruntă cu cea mai gravă criză de sănătate publică din ultimul secol, oamenii de știință și profesioniștii medicali se concentrează să descopere cine este cel mai vulnerabil la Covid-19 și de ce. Cert este că o tendință clară este în curs de dezvoltare: bărbații sunt mult mai susceptibili să moară din cauza bolii decât femeile.

Teoria susținută de specialiști, potrivit France24, este deja un tipar care apare în aproape fiecare țară, deoarece cercetătorii încep să colecteze date de la autoritățile naționale de sănătate.

„Noi vedem din fiecare țară care ne oferă date dezagregate de sex conform cărora bărbații au mai multe șanse să moară de virus, ceva de la 10 la sută până la mai mult de două ori mai probabil”, a spus profesorul Sarah Hawkes, directorul Centrului UCL pentru Gen și sănătate globală în Marea Britanie.

Centrul găzduiește inițiativa independentă Global Health 50/50 , care a demarat un proiect de colectare a datelor despre gen și Covid-19 – boala cauzată de noul coronavirus – de pe tot globul.

Deși inițial s-a pus mult accent pe vârstnici sau pe cei care au condiții de sănătate preexistente ca fiind expuși riscului de a muri de virus, acum devine clar faptul că a fi bărbat este, de asemenea, un factor.

Datele din China au arătat pentru prima dată o diferență de gen în ceea ce privește decesele, cu 64% dintre bolnavii de sex masculin care au murit în comparație cu 36% dintre femei, potrivit inițiativei Global Health 50/50 .

CITEȘTE ȘI: Fondatorul Amazon va dona 100 de MILIOANE DE DOLARI pentru pandemia de coronavirus

Cifrele din Franța, Germania, Italia, Coreea de Sud și Spania au confirmat modelul.

În cele două țări europene cele mai lovite, 71% din decesele de COVID-19 din Italia au fost de sex masculin, în Spania aproape de două ori mai mulți bărbați decât femei au murit.

„Fără îndoială, o parte din aceasta este biologia, dar o mare parte a acestei diferențe este determinată și de comportamentul de gen, cum ar fi niveluri mult mai mari de fumat și băut în rândul bărbaților, comparativ cu femeile”, a spus profesorul Hawkes pentru France24.

În Franța, cifrele institutului de sănătate publică arată că, de la 1 martie până la 22 martie, 57 la sută dintre decesele de Covid-19 au fost bărbați cu vârsta medie de 81 de ani.

De asemenea, Hawkes a spus că, atunci când vine vorba de contractarea virusului, decalajul de gen este mult mai puțin observabil – femeile prezintă un risc la fel de mare ca bărbații de a fi infectate.

Deși este încă prea devreme pentru a determina motivul diferenței de gen, cercetătorii indică mai mulți factori posibili.

“Când vine vorba de supraviețuire, bărbații sunt sexul mai slab”, scrie medicul Sharon Moalem.

CITEȘTE ȘI: DONAȚIE . SPP a trimis măști, mănuși și combinezoane pentru Spitalul Județean

Datele au arătat deja că alte coronavirusuri, cum ar fi SARS (sindromul respirator sever acut) și MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), tind să afecteze în mod disproporționat bărbații.

Opțiunile și comportamentele stilului de viață joacă de asemenea un rol, bărbații fiind mai puțin susceptibili să solicite ajutor medical la primele semne de boală sau să urmeze sfatul publicului de sănătate. Studiile arată că, de asemenea, bărbații sunt mai puțin susceptibili să se spele pe mâini sau să folosească săpun.

De asemenea, sunt mai predispuși la comportamente riscante în stilul de viață, cum ar fi băutul și fumatul, ceea ce înseamnă că bărbații au o incidență mai mare atât a bolilor pulmonare, cât și a celor cardiovasculare.

Apoi, există factorii biologici, cu hormoni, în special estrogeni, care joacă un rol în creșterea răspunsului antiviral al femeilor. Structura genetică este un alt factor important, cu un număr semnificativ de gene care reglează răspunsul imun codificat pe cromozomul X , dintre care femeile au doi în timp ce bărbații au doar unul.

CITEȘTE ȘI: MĂSURI. Primăria Sectorului 4 intensifică activitățile de dezinfecție a scărilor

„Știm că sistemele imunitare ale femeilor funcționează diferit de cele ale bărbaților – la urma urmei, corpurile femeilor sunt proiectate să găzduiască un făt timp de nouă luni la un moment dat, fără ca acesta să fie respins ca un corp străin”, a spus profesorul Hawkes.