Beneficiile cafelei pentru sănătate. Ce efecte are asupra organismului

De: Cancan
Publicat: 30/07/2017 | 16:33

Beneficiile cafelei pentru sănătate sunt multiple. De exemplu, există informaţii, însă deocamdată vorbim doar de teorii, conform cărora cafeina ar reduce pofta de mâncare şi ar stimula termogeneza, un metodă prin care organismul generează căldură şi energie.   

Tot în ceea ce priveşte beneficiile cafelei pentru sănătate, există studii care spun că îi ajută pe cei care sunt în depresii grave. Potrivit The World Journal of Biological Psychiatry, cercetătorii au ajuns la concluzia că o ceaşcă de cafea pe zi ar scădea gândurile suicidale.   

Beneficiile cafelei pentru sănătate. Folosită şi pentru medicamente

Specialiştii de la „Johns Hopkins” University spun că o cafea băută înainte de un examen, datorită cafeinei, ar ajuta puterea de concentrare şi memoria celor care învaţă pentru examene.   

Mai trebuie notat, pe lista cu beneficiile cafelei pentru sănătate că potrivit organizaţiei „Food an Drug Administration”, substanţa activă, cafeina, este folosită şi în unele reţete de medicamente ca un remediu împotriva somnolenţei, a oboselii sau pentru ameliorarea unor dureri.   

Tot de pe lista cu beneficiile cafelei pentru sănătate mai trebuie spus şi faptul că substanţa activă din cafea se mai găseşte, în afară de boabele de cafea, şi în frunze de ceai, boabe de cacao, seminţe de guarana, frunze de yerba mate sau coajă de yoco. De asemenea, cafeina mai există în alimente precum ceaiul, ciocolata, sucuri răcoritoare sau băuturi energizante.

Beneficiile cafelei pentru sănătate. Care este diferenţa dintre ness şi cafeaua clasică

De-a lungul timpului s-au format mai multe mituri legate de cafeaua solubilă, denumită popular „ness” în România. Există multe persoane care încă nu ştiu care e mai sănătoasă şi să aleagă ness sau cafeaua clasică, preparată la ibric, filtru sau espressor.   

De fapt, ness-ul nu este altceva decât o cafea fără zaţ. Procesul tehnologic este unul destul de simplu: cafeaua este îngheţată, apoi mărunţită şi deshidratată. Potrivit producătorilor, procesul tehnologic nu implică niciun fel de chimicale sau trucuri ascunse.   

Un mit pe care îl invocă cei care nu ştiu ce să aleagă între ness şi cafeaua clasică este faptul că prima variantă ar fi mult mai puternică, mai concentrată. Însă, potrivit studiilor ştiinţifice, cafeaua solubilă nu este mai „tare”, chiar din contră. O ceaşcă de cafea de 150 mililitri de ness are aproximativ 50 de miligrame de cafeină, în timp ce una clasică are 80 de miligrame de cafeină. Prin urmare, eventualele stări de agitaţie şi de palpitaţii ale inimii sunt doar din faptul că pur şi simplu e posibil să fi băut prea multă cafea solubilă şi nu din cauză că ar fi mai puternică.