Beneficiile ceaiului verde. Îmbunăţeşte performanţele creierului, te ajută să slăbeşti, păstrează sănătatea dinţilor şi…

De: Cancan
Publicat: 19/09/2017 | 15:52

Mai multe studii au dovedit că ceaiul verde conţine compuşi bioactivi care ajută la sănătate, arată specialiştii. Ceaiul verde este bogat în flavonoide (o clasă de metaboliţi secundari ai plantelor) şi catehine (substanţe de natura polifenolică) care funcţionează ca antioxindaţi puternici. Aceste substanţe pot reduce formarea de radicali liberi în organism, protejând celulele şi moleculele. Radicalii liberi sunt cunoscuţi pentru rolul pe care îl joacă în îmbătrânire şi în numeroase boli.

Unul dintre cei mai puternici compuşi din ceaiul verde este galatul de epigalocatehină (EGCG), despre care studiile au arătat că poate fi folosit în tratarea multor boli şi că ar putea sta la baza proprietăţilor medicinale uimitoare ale acestei băuturi. Ceaiul verde mai conţine şi minerale importante pentru sănătate. Nutriţioniştii vă sfătuiesc să alegeţi o marca de ceai verde de calitate pentru că brandurile foarte ieftine pot conţine un nivel ridicat de fluoruri. (NU RATA, AICI, SFATUL SPECIALISTULUI: Bea ceai verde ca să slăbeşti sănătos)

Beneficiile ceaiului verde. Compuşii din ceaiul verde pot îmbunătăţi funcţiile creierului şi te pot face mai deştept

Ceaiul verde face mult mai mult decât să te ţină treaz. Ingredientul-cheie este cafeina: chiar dacă nu la nivelul din cafea, ceaiul verde conţine destulă cafeină cât să te stimuleze fără să îţi dea agitaţia provocată de consumul excesiv. La nivelul creierului, cafeina blochează absorbţia de adenozină, un neurotransmiţător care îi indică organismului că este obosit.

Astfel, ceaiul verde îmbunătăţeşte atenţia, timpul de reacţie, memoria şi starea generală. Pe lângă cafeină, ceaiul verde conţine şi L-teanină, un aminoacid care reduce efectele anxietăţii, creşte nivelul de dopamină şi produce unde alfa la nivel cerebral. Studiile au arătat că L-teanina şi cafeina acţionează împreună pentru îmbunăţirea funcţiilor creierului. (VEZI AICI: Ceaiul verde are proprietăţi miraculoase! Nici nu ştiai că îl poţi folosi la aşa ceva)

Mulţi oameni susţin că au o mai mare productivitate atunci când beau ceai verde, faţă de perioadele când beau cafea. 

Beneficiile ceaiului verde. Impulsionează arderea grăsimilor şi îmbunătăţeşte performanţele fizice

Dacă vă uitaţi pe lista de ingrediente a oricărui supliment alimentar pentru arderea grăsimilor aveţi toate şansele să găsiţi aici ceaiul verde. Asta pentru că ceaiul verde creşte rata metabolismului. Antioxidanţii din ceaiul verde scad, de asemenea, şi riscul de a dezvolta diverse forme de cancer, printre care cancerul de sân, cel de prostată şi cel de colon. Totodată, ceaiul verde protejează creierul împotriva îmbătrânirii, scade riscul de a face boala Alzheimer sau maladia Parkinson. Printre beneficiile ceaiului verde se mai numără faptul că omoară bacteriile, dar şi că îmbunătăţeşte sănătatea dinţilor şi scade riscul de infecţii. Unele studii au arătat că substanţele din ceaiul verde sunt un inhibitor pentru dezvoltarea Streptococcus mutans, una dintre bacteriile cele mai periculoase din gură, responsabilă de formarea plăcii şi a cariilor. (VEZI ŞI: Beneficiile ceaiului de mentă. 10 afecţiuni pe care le poate stopa)

Consumul de ceai verde scade şi riscul de diabet de tip II, reducând nivelul de zahăr din sânge, dar este bun şi în prevenirea bolilor cardiovasculare. Nu în ultimul rând, beneficiile ceaiului verde includ şi scăderea în greutate şi prevenirea obezităţii. Studiile au arătat că ceaiul verde, consumat constant, poate duce la scăderea nivelului de grăsime din organism, mai ales din zona abdominală. (CITEŞTE ŞI: Băuturi detoxifiante care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen)