Beneficiile vitaminei C. În ce alimente o găseşti şi la ce te ajută

De: Cancan
Publicat: 18/09/2017 | 17:33

Pe lista cu beneficiile vitaminei C pentru sănătate trebuie spus că ajută la protejarea organsimului împotriva deficienţelor imunitare, a bolilor cardiovasculare, a problemelor prenatale, a bolilor de ochi. De asemenea, pe lista cu beneficiile vitaminei C mai trebuie spus şi că este eficientă împotriva îmbătrânirii pielii.

Între 1928 şi 1933, cercetătorii reuşesc să izoleze vitamina C. În 1937, cercetătorul ungur Albert Szent Gyorgy primeşte Premiul Nobel pentru medicină pentru această descoperire.

De atunci, s-au făcut cercetări şi liste cu beneficiile vitaminei C pentru sănătate. Vitamina C este un antioxidant puternic, care împiedică acţiunea radicalilor liberi.

Vitamina C se găseşte în concentraţii mari în creier, leucocite, ochi, glande suprarenale, ficat, tiroidă, mucoasa intestinului subţire sau în splină. Acestea au concentraţii de vitamina C de la 10 până la 50 de ori mai mari ca acelea din plasma, celulele roşii sau din salivă. De aceea, când apare o deficienţă de vitamina C, acestea sunt primele organe afectate.

Beneficiile vitaminei C. În ce alimente o găsim

Avem nevoie de vitamina C şi pentru a sintetiza cei mai importanţi neurohormoni: noradrenalina, adrenalina, dopamina, produşi în sistemul nervos sau în glandele suprarenale. Unele dezechilibre hormonale pot indica şi o deficienţă de vitamina C, deoarece aceasta stimulează şi protejează glanda hipofiza, care secretă hormonii responsabili de sexualitate, psihic, creştere şi de funcţionare a tiroidei.

Acumularea radicalilor liberi în organism este periculoasă în timp, deoarece este unul dintre factorii care contribuie la îmbătrânire, dar şi la apariţia unor boli cardiovasculare, a artritei şi a cancerului.

Sunt mai multe alimente, fructe şi legume verzi, bogate în vitamina C. Consumul acestora îţi poate asigura o doză sănătoasă din această vitamină. Printre cele mai mai bogate alimente în vitamina C sunt: portocalele, ardeiul rosu, ardeiul iute, kale, varza de Bruxelles, broccoli, căpşunele, grapefruitul, guava, kiwi şi ardeiul verde. De asemenea, boate în vitamina C sunt şi mazărea, roşiile, papaya, pepenele, ananasul sau fructele de pădure. 

Beneficiile vitaminei C şi contraindicaţii

Un consum excesiv de vitamina C a fost asociat cu apariţia unor reacţii adverse de supradoză: formarea unor cheaguri de sânge, a pietrelor la rinichi, probleme la nivelul sistemului digestiv şi distrugerea celulelor roşii. În cazul ingerării unei cantităţi excesive, medicii ar putea recomandă diureză şi spălăturile stomacale, pentru a reduce efectele supradozei asupra organismului.

Vitamina C este considerata a fi sigură, mai ales atunic când este luată în limitele recomandate de medici. Însă, unele persoane pot avea reacţii adverse, mai ales dacă au o alergie la un ingredient prezent în produsele cu vitamina C. Aşadar, ar fi foarte bine să consultaţi un medic mai întâi. Ca reacţii adverse includ crampe sau dureri abdominale, dureri în piept, erodarea danturii, ameţeli, diaree, oboseală, senzaţie de vertij, dureri de cap sau arsuri în piept.