Benzina nu se va scumpi

De: Cancan
Publicat: 30/05/2007 | 00:00

INCHIDERE. Arpechim Pitesti isi sisteaza activitatea din cauza neindeplinirii obligatiilor privind protectia mediului Impact zero. Inchiderea Rafinariei Arpechim Pitesti nu va majora pretul carburantilor in Romania Arpad Dobre Benzina si motorina nu se vor scumpi in urma inchiderii Arpechim, deoarece pe piata exista un excedent de carburanti. Afirmatia nu vine din partea Petrom (membru OMV Grup Austria), proprietar al rafinariei pitestene, ci de la Rompetrol, principalul concurent din Romania al companiei austriece. Potrivit Rompetrol, exportul reprezinta 50% din totalul productiei autohtone de carburanti, fapt ce ar permite mentinerea nivelului actual al preturilor la benzina si motorina. Totusi, benzinarii particulari (din care circa 20% luau carburanti de la Arpechim) ameninta cu o scumpire, „nu din vina lor”, a benzinei si motorinei.

Obligatii neonorate

Reamintim ca Petrom a demarat recent procedura de inchidere temporara a rafinariei Arpechim, dupa ce Agentia pentru Protectia Mediului din Pitesti i-a suspendat autorizatia de mediu. Compania romano-austriaca a anuntat insa ca va ataca aceasta decizie. Autorizatia de mediu a fost suspendata din cauza neindeplinirii de catre Petrom a mai multor angajamente (Punerea in siguranta a instalatiilor care intra sub incidenta directivelor europene, de exemplu). Masura va duce la oprirea activitatii de productie pentru circa sase luni. Romania exporta jumatate din productia de carburanti

Se trage oblonul

Standardele europene in materie de protectia mediului impun Arpechim Pitesti investitii de 150-250 de milioane de euro. Potrivit unor surse din domeniul petrolier, citate de Newsin, pentru OMV ar fi mai rentabil sa importe carburanti din Austria decat sa-i obtina la Arpechim. In aceste conditii, este posibil ca rafinaria sa nu mai fie repornita. Oricum, Petrom anuntase deja ca are de gand sa infiinteze o companie care sa preia activele de petrochimie ale Arpechim si care sa fie administrata, probabil, de Oltchim.

Efecte colaterale

Inchiderea Arpechim ar putea avea ca efect restrangerea la mai mult de jumatate a activitatii combinatului Oltchim, care cumpara de la rafinarie etilena si propilena. Oficialii companiei valcene estimeaza in acest sens pierderi de 30 milioane euro pe luna si avertizeaza ca si furnizorii sai, CET Govora si exploatarea miniera de sare si calciu, vor fi afectati, fapt ce ar putea duce la importuri masive de soda caustica si acid clorhidric pentru industria romaneasca.