Bilanţ contestaţii la Evaluarea Naţională din 2022. Câte note s-au modificat după recorectarea la „Capacitate”

Publicat: 30/06/2022 | 11:12
Note Evaluarea Națională

Bilanţ contestaţii la Evaluarea Naţională din 2022. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat într-o conferinţă de presă faptul că numărul notelor de 10 obținute la proba de Limba și Literatura Română a crescut cu 14, după soluționarea contestațiilor, iar cel înregistrat în cazul probei de Matematică a crescut cu 72.

Potrivit acestuia, după contestații, la Limba Română 86,1% dintre elevi au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5, iar la Matematică 77,5%. La Limba și Literatura Maternă, procentul este de 96,1%.

CITEŞTE ŞI: DOSAR ÎNSCRIERE LICEU. CE ACTE SUNT NECESARE DACĂ VREI SĂ CONTINUI STUDIILE, DUPĂ CE AI LUAT EVALUAREA NAŢIONALĂ, ÎN 2022

Același procent a fost anunțat la Matematică și în momentul prezentării rezultatelor inițiale, fiind de circa 100 de elevi în plus cu note mai mari sau egale cu 5. La Limba Română, procentul celor cu note mai mari sau egale cu 5 a crescut cu 0,2 puncte procentuale față de rezultatele inițiale.

“La nivel național, la proba de Limba și Literatura Română, 128.159 de elevi reprezentând 86,1% au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5. Dintre aceștia, 824 de elevi au obținut nota 10 – plus 14 în raport cu prima afișare, în urma contestațiilor.

La Matematică, 115.223 de elevi, reprezentând 77,5%, au primit note mai mari sau egale cu 5. Iar dintre aceștia 3038 au obținut nota 10, +72 în raport cu prima evaluare.

La Limba și Literatura Maternă, 8903 elevi, reprezentând 96,1%, au primit note mai mari sau egale cu 5, iar 83 de candidați au obținut nota 10. În urma contestațiilor nu s-au înregistrat diferențe din perspectiva notelor de 10.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elevii din întreaga țară, nemulțumiți de notele de la Evaluarea Națională 

Joi dimineață, elevii care au absolvit clasa a opta au aflat ce note au primit la Limba și Literatura Română și la Matematică. Media aritmetică a celor două probe contează în proporție de 80% pentru admiterea tinerilor la liceu. Restul de 20% este reprezentat de media din clasele V-VIII.

După cum notele de la Evaluarea Națională contează atât de mult în alegerea unui liceu, părinții, nemulțumiți de rezultate, acuză corectorii. Ca urmare, Facebook a devenit un „zid al plângerii” pentru aceștia.

„Sunt profesor de Limba și literatura româna! Îmi pare tare rău de faptul ca ai mei colegi și-au bătut joc de sufletele copiilor! Copii foarte buni au fost subevaluați ! Păcat! Urât! Nu am fost la corectat având copil clasa aVIII a dar nu mă așteptam la atâta bătaie de joc ! Păcat!”, a scris o utilizatoare de Facebook.

Nu doar părinții sunt nefericiți, ci și absolvenții de gimnaziu. Mulți dintre ei au anunțat deja că vor face contestații.

„Nu. La română s-a scăzut excesiv. Am făcut corectarea pe barem și mi-a ieșit 9,10, iar acum să aflu că nota este mai mică cu 2 puncte”, scrie o elevă.

„Profesorii de română exagerează la corectarea compunerilor,sunt foarte subiectivi! Câte ore de compunere au la nivelul claselor? Compunerile sunt destul de grele”, a spus un elev.