Bilanţul mai puţin politic al ambasadorului României în SUA

De: Cancan
Publicat: 18/10/2017 | 13:55

Meritele sale în zona de securitate au fost recunoscute deopotrivă de CIA, care l-a şi premiat pe fostul director al SRI, dar şi de politicienii români, care au sesizat o intensificare a relaţiilor bilaterale, în ultimii doi ani. Ambasadorul George Maior este de altfel cel care a facilitat prima vizită oficială a unui preşedinte al României la Casa Albă, după 12 ani. Klaus Iohannis a fost primit în Biroul Oval de Donald Trump, la începutul lunii iunie, moment urmat de o conferinţă de presă comună pe gazonul Casei Albe – o premierăpentru ultimii 27 de ani.

George Maior nu şi-a concentrat însă întreaga activitate de la Washington doar pe stabilirea unor contacte cu reprezentanţii executivului şi legislativului american sau cu promovarea în SUA a intereselor economice ale României. Ambasada României în
SUA a organizat, la începutul verii, Festivalul de film românesc din Washington D.C. intitulat “Reinventing Realism — New Cinema from Romania”. În cadrul festivalului au fost prezentate 15 filme româneşti, deţinătoare a 121 de premii internaţionale.

“Componenta de creaţie culturală, extrem de valoroasă, pe care a generat-o Noul Val al cinematografiei româneşti, contribuie la promovarea imaginii României, prin familiarizarea iubitorilor de film din capitala SUA cu cele mai recent premiate producţii cinematografice româneşti. Pline de umor şi autoironie, dar prezentând, în acelaşi timp, şi situaţii dramatice, filmele înfăţişează poveşti de viaţă care vor arăta publicului american o dezvoltare de excepţie a artei cinematografice”, spunea George Maior despre festival.

Invitaţi speciali au fost regizorul Corneliu Porumboiu, actorii Gheorghe şi Toma Cuzin şi actriţa Andreea Vasile (filmul Fixeur). După vizionarea filmelor, vor avea loc sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu public la care vor participa protagoniştii peliculelor cinematografice.

De asemenea, ambasadorul Maior este un mai puţin cunoscut susţinător al baseballului din România, un sport aflat încă la început, cu un număr încă mic de practicanţi (cca 1000 de tineri joacă baseball organizat în România în prezent, în peste 20 de cluburi din toată ţara). În colaborare cu Federaţia de baseball din România, dar şi cu Ambasada SUA în România, au avut loc anula cesta trei evenimente importante de promovare a baseball-ului, dar şi a României – este vorba de primul Jackie Robinson
Day – moment de celebrare a diversităţii şi toleranţei în sport, de primul Baseball Festival în care s-au întâlnit sportivii români şi o selecţionată a militarilor americani aflaţi în România, dar şi promovarea României la Taste of the World, un eveniment special organizat de echipe din Major League Baseball în Washington.

Susţinerea sportului şi a artelor reprezintă priorităţi la fel de importante ca şi asigurarea intereselor politice şi diplomatice. Diplomaţia culturală este, până la urmă, o cale de promovare la fel de puternică pentru o ţară.