BioNTech a anunțat, luni, că lucrează deja la un vaccin împotriva noii variante Omicron

Publicat: 29/11/2021 | 17:28

BioNTech a anunțat, luni, că lucrează deja la un vaccin împotriva noii variante Omicron. 

Compania germană de biotehnologie, care colaborează cu gigantul american Pfizer în ceea ce privește vaccinurile COVID-19, a declarat pentru Business Insider că a inițiat „dezvoltarea unui vaccin adaptat” pentru Omicron. Serul ar putea fi gata în aproximativ 100 de zile.

Oamenii de știință urmăresc îndeaproape varianta Omicron a coronavirusului, sau B.1.1.529, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii. Experții în sănătate publică spun că noua variantă se transmite mult mai ușor și este mai periculoasă.

”Înțelegem îngrijorarea experților și am inițiat imediat investigații privind varianta omicron (B.1.1.529), precum și dezvoltarea unui vaccin adaptat, ca parte a dezolvării noastre standard pentru noile variante. Primii pași de dezvoltare a unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de o nouă doză. Obiectivul acestei abordări, care a fost inițiată joia trecută, este de a acționa rapid dacă o nouă variantă are nevoie de un vaccin specific, au anunțat reprezentanții BioNTech.

”Am reușit să tratăm pacienții la domiciliu”

Pe de altă parte, medicul care a depistat noua variantă mărturisește că deocamdată nu există niciun motiv de panică. Dr. Angelique Coetzee, medic privat și președinte al Asociației Medicale Sud-Africane, a declarat pentru presa internațională că pe 18 noiembrie a observat la clinica sa șapte pacienți care prezentau simptome diferite față de cele cauzate de varianta dominantă Delta.

Dr. Coetzee a declarat că pe 18 noiembrie, un pacient de la clinica sa a acuzat timp de două zile dureri de corp și de cap: “Simptomele în acel stadiu erau în mare măsură legate de o infecție virală normală. Și pentru că nu am mai văzut COVID-19 în ultimele opt până la 10 săptămâni, am decis să facem un test”, a spus ea, adăugând că pacientul și familia sa s-au dovedit a fi pozitivi.

Denumită acum Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății, varianta a fost detectată și anunțată de Institutul Național de Boli Transmisibile din Africa de Sud (NICD) pe 25 noiembrie.

Potrivit medicului, spre deosebire de varianta Delta, până în prezent pacienții nu au raportat pierderea mirosului sau a gustului și nu a existat o scădere majoră a nivelului de oxigen cu noua variantă: ”Cei mai mulți dintre ei văd simptome foarte, foarte ușoare și niciunul dintre ei nu a admis până acum pacienți la intervenții chirurgicale. Am reușit să tratăm acești pacienți în mod conservator la domiciliu. Cel mai predominant simptom este oboseala severă timp de una sau două zile. Odată cu ele, durerile de cap și durerile de muschi, de oase”, a mai spus medicul.