Boala necruțătoare l-a învins. Din păcate, a fost făcut anunțul despre Valentin Uritescu

De: Cancan
Publicat: 15/01/2019 | 10:08

De mai bine de trei decenii, Valentin Uritescu se luptă cu o boală necruțătoare. De altfel, din cauza maladiei, maestrul a decis să se retragă de pe scena teatrului românesc. Recent, a fost făcut un anunț trist despre îndrăgitul actor. El și soția lui au împreună un băiat: Bogdan Uritescu, în vârstă de 51 de ani și care a călcat pe urmele tatălui său. 

Anunț trist făcut despre Valentin Uritescu

În vârstă de 77 de ani ani, Valentin Uritescu și-a făcut testamentul în urmă cu un deceniu, când s-a hotărât să nu mai apară pe scena niciunui teatru din România. Informația privind faptul că și-a împărțit deja averea s-a aflat de curând și i-a cutremurat pe apropiați, dar și pe fanii actorului. Vă reamintim că maestrul a fost diagnosticat în urmă cu 35 de ani cu un sindrom extrapiramidal, un fel de Parkinson. Boala necruțătoare i-a distrus organismul și a lăsat urme adânci în sufletul lui, dar și în cele ale rudelor sale.

“Eu sufăr de o maladie foarte periculoasă, e un Parkinson mai blând. În ultima vreme m-a cam căpăcit, dar eu nu mă las. Am intrat în biserică şi m-am rugat fierbinte rugându-l pe Dumnezeu să-mi mai dea cinci ani. Aveam 33 de ani. De atunci mă lupt. Doamne, dă-mi cinci ani, poate mă pot realiza ca actor. Şi Dumnezeu mi-a dat 36 de ani, timp în care am reuşit la Bucureşti”, a mărturisit Valentin Uritescu în urmă cu mai mulţi ani în cadrul unui interviu la România TV.

Deși nu a mai apărut de multă vreme în fața spectatorilor și a camerelor de filmat, Valentin Uritescu nu a fost uitat de colegii de breaslă și fani. Pe diferite posturi TV rulează filme în care el joacă. În plus, pe 21 martie 2017, actorul a fosy recompensat pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 11-a ediţie a galei Premiilor Gopo, care a avut loc la Teatrul Naţional “I.L.Caragiale” Bucureşti.

Cele mai recente imagini în care maestrul apare au fost postate în primăvara anului trecut pe Facebook de fiul său, Bogdan Uritescu, care lucrează în televiziune, la DIGI Animal World. Fotografiile au fost realizate în luna mai a anului 2018, în timp ce Bogdan şi Valentin Uritescu se aflau la o partidă de pescuit în familie.

Valentin Uritescu şi soţia lui, Valeria, au sărbătorit nunta de aur în urmă cu doi an

În 2017, actorul Valentin Uritescu şi soţia lui, Valeria, au împlinit 50 de ani de la căsătorie. Tot în anul în care au sărbătorit nunta de aur, cei doi au aniversat și 60 de ani de când s-au cunoscut prima dată – s-a întâmplat într-un tramvai din Brăila, într-o seară în care Valentin Uritescu, pe atunci tânăr actor la “Maria Filotti”, şi-a luat inima în dinți şi a invitat-o la o prăjitură pe Valeria, femeia care, ulterior, i-a devenit soție și care i-a dăruit un moștenitor.

“Eram laborantă la combinatul de la Chişcani. Toţi banii îi dădeam pe cărţi, cosmetice şi îmbrăcăminte. Pasionată de teatru, mă abonasem la toate premierele Teatrului Maria Filotti şi nu scăpam nici o piesă transmisă la radio. Văzusem spectacolul Sfântul Ioan, unde Valentin interpretase un personaj plin de sensibilitate, şi-l plăcusem foarte mult. În tramvai mă privea mereu. Mi-am zis: Doamne, n-am eu norocul să mă agaţe!, dar a coborât odată cu mine, m-a invitat la o prăjitură şi m-a întrebat dacă mă poate conduce până acasă. La despărţire, m-a sărutat pe obraji şi mi-a părut rău că nu a făcut-o pe gură”, a povesti Valeria Uritescu, potrivit larevista.ro.

În cadrul unui interviu oferit pentru jurnaliștii de la Ziarul Lumina, ei au vorbit despre mariajul lor. Potrivit dezvăluirilor făcute de îndrăgitul actor, căsnicia, relația lor a durat atâta timp datorită Valeriei, care a găsit de fiecare dată echilibrul, deși, partenerul ei de viață a călcat strâmb de trei ori.

Valentin Uritescu – biografie

Valentin Uritescu s-a născut pe 4 iunie 1941 în Vinerea, o localitate din județul Alba. El a studiat la Liceul “Aurel Vlaicu” din Orăștie, a fost campion la schi și a practicat gimnastica, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan. În timp ce el își dorea să se înscrie la facultatea de sport ICEF, tatăl său, strungar de nădejde la Cugir, nu era de acord – “Bă, tu te faci actor, altceva, nici nu vreau să aud”. Dupa absolvirea IATC-ului, Valentin Uritescu a refuzat o serie de orase uluitoare, precum Sibiul, Brasovul, am refuzat Ardealul. S-a dus la Braila, pentru ca asa a vrut destinul. De fapt intr-un interviu, Valentin Uritescu a declarat ca intreaga sa viata a stat sub semnul DESTINULUI.

Valentin Uritescu și-a început cariera la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, oraș în care locuit timp de cinci ani și a cunoscut-o pe soția sa, Valeria. Ulterior, el s-a mutat la Teatru Tineretului din Piatra Neamț, unde a jucat primul rol dintr-o dramă, în piesa “Mai înainte de a cânta cocosul” de Ivan Bukovkan, apoi a jucat în “Răfuiala” de Phillip Massinger, “Nastratin Hogea” de Mircea Florian. În cele din urmă, actorul și soția lui s-au mutat ăn București. Ajuns în Capitală, Valentin Uritescu a jucat pe scena de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra.

Cu o carieră de peste 50 de ani, Valentin Uritescu a jucat în piese de teatru precum: “Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, “A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, “Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, “Tartuffe”, de Molière, “Avram Iancu”, de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, “Livada de vişini”, de A. P. Cehov, “Numele trandafirului”, de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke şi Cadîr”, “Crimă pentru pământ” şi “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele ”Ultima noapte a lui Socrate”, de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi ”Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.

În cinema, cunoscutul actor s-a remarcat în filme precum: “Concurs” (regia Dan Piţa, 1982), “Ochi de urs” (regia Stere Gulea, 1983), “Întoarcerea din iad” (regia Nicolae Mărgineanu, 1983), “Fapt divers” (regia Andrei Blaier, 1984), “Noi, cei din linia întâi” (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), “Flăcări pe comori” (regia Nicolae Mărgineanu, 1987), “A unsprezecea poruncă” (regia Mircea Daneliuc, 1991), “Balanţa” (regia Lucian Pintilie, 1992), “Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993) şi “Examen” (regia Titus Muntean, 2003).