Bolnav de plictiseală! Sindromul „boreout” pune sănătatea psihică a oamenilor în pericol. Cum se manifestă

De: T.S
Publicat: 07/05/2020 | 10:37

În ultima perioadă sindromul muncii excesive s-a transformat în sindromul plictiselii absolute, spun specialiștii. Oamenii, chiar și cei care lucrează de acasă, se plâng că nu găsesc nimic de făcut să treacă peste acest moment.

Le lipsesc întâlnirile cu prietenii sau pur și simplu o plimbare în parc la aer curat. Psihoterapeutul Simona Nicolaescu a explicat cum se manifestă sindromul boreout, foarte întâlnit în perioada „marii izolări la domiciul”.

„Reprezintă lipsa de provocare, de interes, oamenii se simt nefolosiți la capacitatea intelectuală. Avem multă activitate, dar foarte multă activitate monotonă – muncă, gătit, curățenie – nu mai există varietatea de care avem nevoie.

Sunt și oameni fericiți cu această monotonie, dar majoritatea nu sunt. Se fumează și se bea mai mult. Ajungem să mâncăm în exces”, a explicat Simona Nicolaescu la Digi.24.

Ce simptome are acest nou sindrom

Psihoterapeutul a dezvăluit și simptomele acestui nou sindrom care a apărut în timpul pandemiei de coronavirus.

„Boreout se poate manifesta cu o stimă de sine scăzută, nu ne mai simțim la fel de utili, este primul pas spre depresie”, mai spune ea.

Psihoterapeutul propune și soluții pentru cei care trec prin astfel de stări: să introducă în programul zilnic activități care le fac plăcere, să aleagă activități mobilizatoare, sa facă planuri de viitor, să găsească noi provocări, cum ar fi mici renovări în casă sau învățarea unei limbi străine.

Imagine de Ryan McGuire de la Pixabay