Bolnavii de cancer de piele au 99% sanse sa se vindece

De: Cancan
Publicat: 05/08/2011 | 00:00

# Operati la microscop

Relaxarea prelungita sub soarele arzator din timpul verii si fara mijloace de protectie ii costa viata. In fiecare an, aproximativ 2.000 de romani care nu acorda o atentie deosebita sanatatii in sezonul estival primesc acest diagnostic terifiant: cancer de piele. Iar pana acum cel putin un sfert dintre ei erau condamnati la moarte. Gratie tehnicii avansate Mohs, realizate cu succes de dr. Mihaela Leventer, mentor in programul international de chirurgie dermatologica al American Society for Dermatologic Surgery, acum au sanse reale sa se vindece, rata de insanatosire fiind de circa 99%. „Eliminarea celulelor afectate se face sub control microscopic si se realizeaza sub anestezie locala intr-o zi de operatie. Tehnica Mohs consta in indepartarea rand pe rand a straturilor cutanate afectate de cancer, pana cand nu ramane decat tesutul sanatos. Aceasta se diferentiaza de celelalte metode de vindecare ale cancerului cutanat prin observarea tesutului cu ajutorul microscopului, fapt care permite supravegherea cu atentie a gradului de eradicare a tesutului afectat”, spune dr. Mihaela Leventer.

# Zona fetei se reface mai repede

Celulele canceroase care s-au dezvoltat la nivelul fetei se distrug cel mai repede. „Cel mai mult beneficiaza de aceasta tehnica pacientii care au carcinoame cutanate bazocelulare sau spinocelulare localizate pe fata (nas, pleoape, buze, urechi etc). In aceste zone este foarte importanta pastrarea tesutului sanatos si indepartarea doar a celui bolnav”, completeaza dr. Leventer. Gatul, spatele, fata, pieptul si umerii sunt zonele corpului cele mai afectate de temuta maladie.

# Motive de ingrijorare

Boala este mai frecventa la barbati decat la femei, incidenta fiind mai mare la varstnici. Conform celor mai recente cercetari, in ultimii 30 de ani, acest tip de cancer ucide de doua ori mai multi barbati. Simptomele care trag semnalul de alarma indicand un control urgent la medicul dermatolog sunt: alunitele cu contur neregulat;alunitele care au tonuri de culoare diferite, de la foarte deschis la foarte inchis;alunitele asimetrice.

# Masuri de preventie a bolii

controlul periodic al pielii;reducerea timpului de expunere la soare;aplicarea cremelor de protectie la fiecare doua ore, nu numai la plaja, ci pe toata perioada expunerii pielii la razele solare;evitarea bronzului la solar.