Bucovinenii s-au mobilizat și îi primesc cu brațele deschise pe ucraineni. Ștefan Mandachi și-a transformat hotelul în centru pentru refugiați

Publicat: 27/02/2022 | 20:58

Bucovinenii s-au mobilizat și îi primesc cu brațele deschise pe ucraineni. Ștefan Mandachi și-a transformat hotelul în centru pentru refugiații care fug din calea războiului.

Pe teritoriul românesc, cozile la graniță sunt de câțiva kilometri, iar până acum, peste 10 mii de ucraineni au intrat în țara noastră. Iar românii nu au stat pe gânduri și i-au primit cu brațele deschise.

Ștefan Mandachi oferă cazare gratuită, în limita locurilor disponibile, pentru ucrainenii refugiați care au nevoie. Afaceristul și-a anulat toate rezervările pentru a le oferi ucrainenilor suportul de care au nevoie în aceste momente dificile.

Refugiații vor fi cazați atâta timp cât este nevoie. Nu duc lipsă de hrană, însă Ștefan Mandachi face un apel pentru voluntarii care vorbesc limba ucraineană: ”Fluxul este enorm! Aseară am avut între 175 si 220 oameni. Diseară vor fi mai mulți cu certitudine! Coada e foarte mare! Mai avem nevoie de voluntari vorbitori de ucrainiană! Care să stea și pe timpul nopții! Veniți direct la hotel Mandachi Hotel & Spa nu mai sunați, telefoanele sunt full! Avem nevoie de saltele (până trimite ISU)”, a transmis Ștefan Mandachi, în urmă cu câteva ore, pe contul său de Facebook.

Imginile durerii

Mame cu copii în braţe, bătrâni, familii dezbinate… sunt imaginile sfâșietoare din vama Siret. Și-au luat câte o valiză, au lăsat totul în urmă, fără să ştie ce le aduce ziua de mâine și speră ca totul să se termine. Sute de ucraineni aşteaptă de ore bune să intre în România. La Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret, bucovinenii s-au mobilizat și i-au așteptat pe vecinii de la graniță cu alimente și o vorbă bună.

Există zeci de inițiative începute de simpli cetățeni care doresc să-i ajute pe oamenii din Ucraina. Unii asigură cazare, alții transport, alții servicii de traducere sau se oferă să aibă grijă de animalele de companie ale ucrainenilor.

La ora 15:30, în tabăra mobila de pe stadionul din orașul Siret, erau cazate peste 120 de persoane, venite din Ucraina. Acestea sunt cazate temporar, până ce vor fi transportate către alte locații.

”De la începerea conflictului din Ucraina, 102 cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională. Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.
Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 57,7%. În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în cursul zilei de ieri, 26 februarie, 83.635 de persoane, dintre care 18.558 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 83.299 de persoane, dintre care 9.698 de cetățeni ucraineni au părăsit teritoriul României. Totodată, 23.125 mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 23.403 pe sensul de ieșire”, se arată pe site-ul MAI.