Bucureștiul și alte trei orașe din România se află în top 5 cele mai poluate localități din Europa

Publicat: 22/10/2020 | 22:50

Vești proste pentru România. Capitala, Timișoara, Brașovul și Clujul se află în top cinci cele mai poluate localități din Europa.

Potrivit unui studiu al Alianței Europene de Sănătate Publică, patru din cele mai mari orașe din România sunt în top cinci al celor mai poluate orașe europene. Mai mult, conform aceluiași studiu, românii, alături de bulgari și polonezi, au cele mai mari cheltuieli medicale din Uniune, din cauza bolilor provocate de poluare.

București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene. Specialiștii spun că principala cauză sunt emisiile de dioxid de azot, produse de mașinile vechi și cele diesel. Rezultatele sunt cu atât mai înspăimântătoare având în vedere contextul actual al pandemiei. (CITEȘTE ȘI: A FOST PROMULGATĂ LEGEA! SE REDUCE VÂRSTA DE PENSIONARE PENTRU LOCUITORII DIN ZONELE AFECTATE DE POLUARE)

„Poluarea afectează aparatul respirator și incidența bolilor obstructive cronice este în creștere și datorită poluării. De subliniat ar fi să purtăm cu toții masca și asta e important și împotriva poluării. Aerul poluat încetinește recuperarea. Vom fi mai expuși la orice tip de infecție, inclusiv cea cu coronavirus. O persoană care stă într-un aer poluat dezvoltă boli pulmonare care îi expune la infecții. Particulele diesel afectează aparatul respirator, sunt inclusiv cancerigene.”, a declarat Ciprian Sturz, medic primar pneumolog.

Poluarea provoacă forme severe ale bolii

Potrivit medicilor poluarea agravează situația pacienților COVID. Aceștia dezvoltă forme mai grave ale bolii, iar recuperarea este considerabil încetinită. (VEZI ȘI: ROMÂNIA A FOST CONDAMNATĂ DE CURTEA DE JUSTIȚIE A UNIUNII EUROPENE PENTRU POLUAREA DIN CAPITALĂ)

„Dioxidul de azot, alături de alți compuși chimici, poluanți, din atmosferă, e clar că înrăutățesc starea pacienților și produc efecte mai mari, mai grele, adică este un stres mai mare asupra celor care au Covid. S-a dovedit clar că acolo unde este poluarea mai mare, incidența și severitatea cazurilor pacienților care au acest virus este mai mare.”, a explicat Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică Iași, potrivit stirileprotv.ro.