Bugetarii români, nemulțumiți de salarii. 20.000 de angajați vor să iasă în stradă pentru bani mai mulți

Publicat: 16/05/2023 | 23:16
Bugetarii anunță proteste / Sursă foto: Pexels

Pe data de 16 mai, sindicaliștii au anunțat faptul că bugetarii vor demara acțiuni de protest. Mii de angajați din Administrația Publică și Asistența Socială vor să iasă în stradă în luna iunie pentru a cere salarii mai mari. În același timp, cadrele didactice anunță grevă generală. 

Federația sindicală Columna reprezintă mai bine de 20.000 de salariați din Administrația Publică și Asistența Socială. În cadrul unei ședințe a Consiliului Național, a hotărât recent că este momentul de a demara o serie de acțiuni pentru a determina autoritățile să crească salariile. Ca urmare, după data de 1 iunie, va fi stabilit un calendar care să prevadă programul pentru ieșirile în stradă, greve, proteste. Conform informațiilor transmise deja de către sindicat, mii de bugetari au semnat deja listele de participare.

„Mii de salariaţi au semnat deja listele de participare la acţiuni sindicale, inclusiv la grevă, acest proces fiind în plină desfăşurare, urmând ca după data de 1 iunie să fie stabilit calendarul concret al acţiunilor sindicale”, potrivit federației sindicale.

(CITEȘTE ȘI: Anunțul anului despre salarii și pensii. Marcel Ciolacu a lămurit viitorul pensionarilor și al bugetarilor)

Profesorii anunță grevă generală pe 22 mai 2023

Lunea viitoare, profesorii din întreaga țară vor să facă grevă generală. Sătui de promisiuni și salarii mici, cadrele didactice din învățământul superior, dar și din cel preuniversitar, promit să nu mai muncească până când nu li se va face dreptate. În acest context, inclusiv examenele naționale ar putea fi afectate.

În perioada în care profesorii fac grevă, părinții trebuie să-și țină copiii acasă. Nu vor fi puse absențe.

„Greva generală care va fi declanșată în data de 22 mai înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinți să înțeleagă și recomandăm să țină copiii acasă. Grevă înseamnă încetarea lucrului. Nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. Există riscul, și o spunem responsabil, să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu mai e a noastră, nici a oamenilor din sistem, ci a guvernanților”, a transmis Simion Hăncescu, președinte al FSLI.

Grevă de avertisment pe 17 mai 2023

Înainte de începerea marii greve care ar putea da peste cap anul școlar și universitar 2022-2023, profesorii vor organiza o „grevă de avertisment” pe data de 17 mai, între orele 11:00 și 13:00.

Marius Nistor, președinte al FSE Spiru Haret: „Greva generală va fi precedată de greva de avertisment din 17 mai, între 11.00 și 13.00, cu încetarea tuturor activităților specifice”.

Potrivit unui sondaj făcut de către sindicaliști, mai bine de 71% dintre profesorii români urmează să intre în grevă în doar câteva zile.

Profesorii acuză faptul că un cadru didactic care are mai bine de 25 de ani de experiență câștigă doar 4.500 de lei pe lună, iar un debutant, 2.200 de lei. Pentru a putea să ducă o viață decentă, multe cadre didactice supraviețuiau din meditații, dar ANAF nu le mai permite să desfășoare astfel de activități decât în perfectă legalitate, cu bon, societate și toate cele necesare.

(CITEȘTE ȘI: Salariile acestei categorii de angajați vor crește de la 1 iulie 2023! Cine sunt bugetarii care vor primi bani mai mulți)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult