Buna Vestire 2024, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine tot anul

Publicat: 22/03/2024 | 13:59
Ce trebuie să faci de Buna Vestire ca să îți meargă bine tot anul

Buna Vestire 2024. În data de 25 martie 2024, credincioșii prăznuiesc sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Ne aflăm în Postul Paștelui și mulți dintre credincioși aleg să se abțină de la consumul anumitor alimente în această perioadă, merg la biserică și nu cad în păcat. În ziua de luni, 25 martie, care mai poartă denumirea de Blagoveștenie, va fi dezlegare la pește. Însă, ce tradiții și obiceiuri sunt respectate pentru această zi și ce ar trebui să faci ca să îți meargă bine tot anul? Mai multe informații se regăsesc în articol. 

În data de 25 martie 2024, luni, creștinii prăznuiesc Buna Vestire. Această sărbătoare, marcată cu cruce roșie în calendar, mai poartă denumirea de Blagoveștenie. Este o denumire populară care provine de la verbul „a blagoslovi” (adică „a binecuvânta”). În ziua de 25 martie, credincioșii merg la biserică pentru a lua parte la slujbă. De altfel, tot în această zi nu se oferă de pomană anumite alimente. Îndeosebi, este vorba despre produsele alimentare de origine animală. În acest sens, nu se oferă de pomană produse precum ouă, carne sau lapte, dar nici cele care au în compoziție aceste elemente. Totuși, în ziua respectivă, credincioșii au voie să împartă produse din pește, fiind dezlegare.

Vezi și CE CONȚIN BRÂNZETURILE ȘI LACTATELE VEGETALE, DE FAPT. MIHAELA BILIC TRAGE UN SEMNAL DE ALARMĂ: ”DESCHIDEȚI OCHII!”

Ce se oferă de Buna Vestire?

Tot în acestă zi, este bine să se ofere de pomană alimente de post, colaci și colivă. Totodată, când se va face împărțirea, este bine să se ofere și o lumânare, îndeosebi în cazul persoanelor care au murit fără lumină la căpătâi. Tot în această zi, este bine să rostești o rugăciune, pentru mântuirea sufletelor.

De altfel, în anumite regiuni ale României, în data de 25 martie, creștinii pun în pragul casei sare și pâine. Este o tradiție respectată din generație în generație și se consideră că cele două elemente reprezintă „mâncarea îngerilor”.

Pentru ca tot anul să îți meargă bine, se spune că trebuie să aștepți cântatul cucului. Totodată, cântatul trebuie să te prindă cu bani în buzunar și cu burta plină, conform tradiției populare. Este respectată doar în anumite zone ale țării. Tot de Buna Vestire nu trebuie să pui ouăle sub cloșcă.

Vezi și CUM SĂ ȚINEM CORECT POSTUL PAȘTELUI. PĂRINTELE TEOLOGOS ARE RĂSPUNSUL LA CELE MAI CONTROVERSATE ÎNTREBĂRI

Rugăciunea care poate fi rostită pe 25 martie

Iată rugăciunea care poate fi rostită luni, 25 martie, de Buna Vestire: „Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.

Sursă foto: Colaj Pixabay