Cafeaua boabe, cea mai bună alegere pentru o cafea perfectă

Publicat: 16/09/2020 | 08:08

Întotdeauna va fi polemică atunci când se discută despre locul de proveniență al celei mai bune cafele boabe, dar până la urmă e vorba de gusturi și preferințe. Nu există un răspuns absolut.

Producătorii de cafea boabe cei mai importanți la acest moment sunt Columbia, Hawaii, Kenya, Filipine, Etiopia, Indonesia, Brazilia, Uganda, Mexic și America Centrală. Recent, India a intrat pe lista țărilor cu cea mai bună cafea boabe din lume. Și aproape toate aceste varietăți sunt derivate din același soi: arabica.

Aceste țări enumerate anterior au ceva în comun: toate sunt situate între Tropicul Racului și Tropicul Capricornului, regiune care poate fi denumită regiunea cafelei. Toată cafeaua boabe care se vinde pe mapamond a crescut în această zonă.

America de Sud are cele mai mari plantații de cafea. Doar Brazilia, singură, produce peste 50% din totalul cafelei cultivate în toată lumea.

Deși sunt multe tipuri diferite de cafea boabe, cele mai comune sunt varietățile Arabica și Robusta. Arabica este de calitate mai mare și face o cafea mai fină, cu un gust puțin acid. Robusta face o cafea cu o aromă mai pronunțată și mai amară și are dublul de cafeină față de Arabica.

Aroma și calitatea bobului de cafea depinde de zona unde a crescut. Sigur știi că e nevoie de multă ploaie pentru cafea în primele luni de creștere. Ulterior, când se maturizează, e invers: are nevoie de foarte puțină ploaie. Aceste condiții ideale se găsesc în selva tropicală.

Odată culese fructele, acestea se usucă pentru a putea fi separate semințele de fruct. Acest lucru se poate face fie udând inițial boabele pentru a se înmuia, fie lăsându-le direct la soare la uscat.

Următorul pas este prăjirea. Boabele de cafea trebuie încălzite la o temperatură de 240 de grade pentru a elimina aromele extreme, deranjante, ale boabelor neprăjite. Timpul de prăjire determină nivelul aromei și nivelul de cofeină din produsul final. Cu cât mai mult timp se prăjesc, cu atât mai amară va fi cafeaua și invers. E nevoie, adesea de un echilibru foarte fin pentru a obține maximul de aromă și maximul de tărie.

După prăjire, boabele de cafea sunt gata pentru prepararea cafelei. În magazine, cafeaua ajunge fie ca “amestec” de mai multe soiuri de cafea, fie ca “origine pură”, dintr-un singur del de cafea. Amestecurile reușesc adesea să obțină, prin mixarea calităților diferitelor soiuri, un gust și o aromă mai bune.

Cafeaua de origine pură indică faptul că toate boabele provin dintr-un singur loc. Această cafea poate avea un gust surprinzător de amar sau poate avea un gust dulce. Recomandabil este să cumperi cafea boabe și să o macini tu acasă, înainte de preparare, pentru maximum de gust și aromă.

Boabele de cafea sunt o materie primă delicată, care începe să-ți piardă proprietățile cu atât mai mult cu cât boabele sunt mai procesate. De aceea, recomandabil este să cumpărăm cafea boabe pentru a o măcina acasă, indiferent că o facem cu o râșniță manuală sau cu una electrică. Dacă e o râșniță manuală, cu atât mai bine, dar chiar și o râșniță electrică este mai bună decât a cumpăra cafea măcinată.

Cafeaua începe să-și elibereze aromele din momentul în care este măcinată, pierzându-și astfel aroma. În plus, calitatea sa este afectată și de contactul cu aerul și cu lumina. De aceea e bine să măcinăm cafeaua doar înainte de a o prepara. Este păcat să cumperi cafea boabe de calitate și aceasta să-și piardă calitățile din cauză că a fost măcinată prea devreme.

Nu doar că e mai bine să măcinăm cafeaua pe loc, ci e recomandabil să cumpărăm cafea cât mai proaspătă cu putință. Cu cât timp a trecut mai puțin de la culesul, uscatul, transportul și prăjitul boabelor de cafea, cu atât mai bine. Evident, este important și să ne asigurăm că boabele de cafea sunt bine conservate, niciodată nu trebuie cumpărată cafea care a fost expusă la aer și la lumină.