CALENDAR CRESTIN ORTODOX 2016. Află ce sărbătoare este miercuri

De: Cancan
Publicat: 24/02/2016 | 10:49

Întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită în Biserica Ortodoxă la 24 februarie.
Uciderea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este arătată de Sfânta Evanghelie aşa cum s-a înfăptuit, din porunca regelui Irod Antipa.
Irod Antipa era mustrat de Sfântul Proroc Ioan pentru legătura sa cu Irodiada, soţia fratelui său Filip, zicându-i: „Nu-ţi este îngăduit să ţii pe femeia fratelui tău” (Marcu 6, 18). Pentru aceasta Sfântul Ioan a fost întemniţat în cetatea Maherus. Când Irod şi-a serbat ziua dând un ospăţ demnitarilor săi, fata Irodiadei a intrat şi a dansat, şi a plăcut mult lui Irod şi oaspeţilor lui: „Şi fiica Irodiadei, intrând şi jucând, a plăcut lui Irod şi celor ce şedeau cu el la masă. Iar regele a zis fetei: Cere de la mine orice vei voi şi îţi voi da. Şi s-a jurat ei: Orice vei cere de la mine îţi voi da, până la jumătate din regatul meu” (Marcu, 6, 22-23). După ce s-a sfătuit cu mama ei, aceasta a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul pe tipsie. Regele s-a întristat, dar din pricina jurământului şi pentru cei ce şedeau împreună cu el la masa a poruncit să fie tăiat capul Sfântului Ioan şi adus Irodiadei. Tradiţia spune că soldaţii au năvălit în temniţă şi i-au tăiat capul Sfântului Ioan pe când acesta se ruga.
Multă vreme cinstitul cap a stat îngropat în loc ascuns de Irodiada, la castelul din Maherus, unde se săvârşise uciderea. De aceasta ştia şi Sfânta Ioana, soţia unui demnitar al lui Irod. După tradiţie, ea este aceea care l-a luat de acolo în taină şi l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap.
În acest loc a stat până în vremea Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, când, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei, aflându-l, l-a aşezat în biserica din această cetate. Aceasta este socotită a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului.
După mulţi ani, cinstitul cap a fost dus în Constantinopol, iar pe vremea luptei împotriva Sfintelor icoane, a fost ascuns la Comane, la hotarul imperiului cu Armenia şi îngropat acolo. De aici a fost adus, din nou, în Constantinopol, pe vremea împăratului Mihail, de către Sfântul Ignatie, patriarhul din Constantinopol (860). Aceasta este cea de-a treia şi cea din urmă aflare a cinstitului cap.

În timpul cruciadelor, în 1204, a fost luat o parte din capul Sfântului Proroc şi Botezător Ioan şi a fost dus în Franţa, aici a fost aşezat într-o biserică din Amiens, unde se află şi astăzi. Cruciada a patra (1202-1204), convocată iniţial pentru recucerirea Ierusalimului, a sfârşit prin invadarea şi jefuirea Constantinopolului. Spre pomenirea acestor fapte, Biserica Ortodoxă a rânduit sărbătoarea din 24 februarie şi cea de la 25 mai, când se sărbătoreşte a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.