CALENDAR CRESTIN ORTODOX: Ce sfanta sarbatorim astazi! Multi romani ii poarta numele

De: Cancan
Publicat: 14/01/2015 | 10:19

Savarseste diverse minuni: converteste la crestinism pe conducatorul sinagogii din Abiatar, revarsa darurile Sfantului Duh asupra sotiei imparatului Miran, care era demonizata, si ca urmare a rugaciunii sale, ii va reda vederea imparatul Mirian, potrivit crestinortodox.ro. Cea din urma minune va face ca imparatul Mirian sa paraseasca inchinarea la idoli si sa-l primeasca, pentru crestinarea Iviriei, pe Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei.

A trecut la cele vesnice pe data de 14 ianuarie 338.

Sfanta Nina

Rugaciune catre Sfanta Nina, cea intocmai cu Apostolii si luminatoarea Georgiei

O, atotlaudata si preaminunata Nina, cea intocmai cu Apostolii, mare podoaba a Bisericii dreptmaritoare si lauda cinstita a poporului ivirean, cea care intreaga tara georgiana cu invatatura dumnezeiasca a Evangheliei ai luminat; cu faptele apostolesti ai invins vrajmasul mantuirii noastre, cu munca si rugaciunile ai sadit aici gradina lui Hristos, care a dat roade multe. Praznuind sfanta amintirea ta, ne infatisam cinstitului tau chip si cu evlavie sarutam atotlaudatul dar dat tie de Maica Domnului – Crucea de minuni facatoare, pe care ai infasurat-o cu parul tau pretios, si te rugam cu umilinta ca pe o vesnica ocrotitoare a noastra: de toate relele si scarbele pazeste-ne, pe dusmanii Bisericii Sfinte a lui Hristos si pe potrivnicii evlaviei intelepteste-i, turma ta ocroteste-o si roaga-L pe Atotbunul Dumnezeu si Mantuitorul nostru, in fata Caruia te afli, pace tarii noastre sa daruiasca, oamenilor viata indelungata si spor in tot lucrul bun si mijloceste pentru noi sa ne primeasca in Imparatia Sa cereasca unde toti sfintii lauda Preasfant numele Lui acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Sfanta Nina

Sfintii Cuviosi Mucenici din Sinai si Rait

Sfintii Cuviosi Mucenici din Sinai si Rait au fost calugari si pustnici, vietuind in Muntele Sinai si in manastirea apropiata, Rait, in secolele al IV-lea si al V-lea. In doua randuri, venind cete de barbari sangerosi, unii dinspre Etiopia, de peste mare, in numar de peste 300, iar altii dinspre Arabia, au pradat aceste sfinte locuri, ucigand fara mila pe cei la care nu gaseau nimic de luat.

Sfinţii Cuvioşi Mucenici din Sinai şi Rait

Intaia navalire a fost pe la inceputul secolului al IV-lea si este povestita de monahul Amonie, pe vremea Sfantului Mucenic Petru, Arhiepiscopul Alexandriei (300-311). Cea de-a doua a avut loc in vremea Sfantului Ioan Gura de Aur (†407) si este descrisa de un necunoscut din preajma Sfantului Nil Sinaitul (†450).

R.O.