Calendar ortodox marți, 23 februarie 2021. Ce mare sfânt este prăznuit astăzi

Publicat: 23/02/2021 | 08:08

Marți, 23 februarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Policarp. Acesta s-a născut în temnița, în jurul anului 70, la Efes, deoarece părinții săi fuseseră închiși pentru ca nu lepădaseră credința în Hristos. La botez a primit numele Pangratie. Din scrierile Sfântului Irineu aflam ca Sf. Policarp a fost ucenic al Sfântului Apostol Ioan.

Înainte ca părinții lui să fie martirizați, este dat în grija Calistei, o femeie bogata și credincioasă. Potrivit tradiție, Pangratie va da săracilor tot ce va găsi în hambarele acesteia. Ca mama sa adoptivă să nu fie tulburată de milostenia sa, se va ruga lui Dumnezeu și în urma rugăciunii, hambarele s-au umplut la loc.

Datorita acestei minuni, Calista i-a schimbat numele din Pangratie în Policarp, adică „cel cu multe roade“. Sfântul Policarp a fost hirotonit diacon și preot de Sfântul Vucol. Episcopii prezenți la înmormântarea Sfântului Vucol, l-au hirotonit episcop.

Sfântul Policarp, înainte de a fi martirizat, călătorește la Roma cu scopul de a rezolva problema datei pascale. În vremea aceea, existau diferențe legate de sărbătorirea Paștilor: unii serbau Învierea Domnului pe data de 14 Nisan (aprilie), indiferent în ce zi a săptămânii cădea, deci în același timp cu Pastile evreiesc, iar alții în prima duminică, după 14 Nisan.

Cu câteva zile înainte de a fi martirizat, a avut o vedenie: a văzut perna pe care dormea arsa în foc. Așa a înțeles că avea să fie aruncat în foc. Astfel, pentru că a refuzat să jertfească zeilor primește pedeapsa de a fi aruncat în foc. Pentru că focul nu se atingea de el, a fost străpuns cu sabia, însa, atât de mult sânge a curs din el încât a stins focul. La rugămintea evreilor, trupul sau lipsit de viața a fost ars.

Troparul Sfântului Policarp

Îmbelșugând rodirea Smirnei prin rugul cel mucenicesc, nemistuita mlădiță în văpaie te-ai arătat. Cortul tău s-a adus jertfă, dospind către Dumnezeu, neamurilor hrana sfințita, Ierarhe Policarp. Slava milostivirii lui Hristos, celei arătate în tine cu lucrarea de mari minuni căreia ne învrednicește a fi părtași prin rugăciunea ta.

Tot astăzi, se face pomenirea:

– Sfinților Cuvioși Ioan, Moise, Antioh si Antonin;

– Sfintei Cuvioase Gorgonia, sora Sfântului Grigorie Teologul;

– Sfintei Mucenițe Tea;

– Sfântului Mucenic Clement;

– Sfântului Cuvios Mucenic Damian;

– Sfinților Cuvioși Zevina, Polihroniu, Moise și Damian;

– Sfântului Cuvios Damian de la Mănăstirea Esfigmen (Muntele Athos).

Maine, 24 februarie, Biserica serbează Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.