Calendarul ortodox miercuri, 10 februarie 2021. Sfântul Haralambie. Ce este interzis să facem în această zi

Publicat: 10/02/2021 | 07:56
Calendarul ortodox miercuri, 10 februarie 2021. Sfântul Haralambie. Ce este interzis să facem în această zi

 

Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit la data de 10 februarie în Calendarul ortodox. Astăzi este o zi mare pentru credincioși. Tradiția spune că bolnavii se pot vindeca. 

Astăzi este prăznuit Sfântul Haralambie iar oamenii cer preotului să facă agheazmă la biserică deoarece persoanele care beau această apă sfinţită şi au credinţă se pot vindeca de mai multe boli. Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211, conform scrierilor ortodoxe.

Cine a fost Sântul Haralambie

Când Sfântul Haralambie a împlinit 113 ani a fost supus la diverse chinuri deoarece nu a lepădat credinţa în Hristos. Tradiția populară spune că, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului şi au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. Când au văzut această minune, cei care îl chinuiau s-au convertit la creştinism.

„Mare este taina aceasta, Doamne, că m-ai învrednicit a vedea înfricoşata Ta slavă. Doamne, de-Ţi place Ţie, mă rog să dai slavă numelui Tău, ca oriunde se vor pune moaştele mele şi se va cinsti pomenirea mea, să nu fie foamete în locul acela sau aer stricăcios, care să piardă rodurile. Ci să fie mai ales în locurile acelea pace şi sănătate trupească, mântuire sufletească şi îndestulare de grâu şi vin, cum şi înmulţire de dobitoace, pentru trebuinţa oamenilor.

Doamne, Tu ştii că oamenii sunt trup şi sânge, iartă-le lor păcatele şi le dă îmbelşugare din rodurile pământului, ca, cu îndestulare, pentru osteneala lor, să se sature şi să se îndulcească, preamărindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Dătătorul tuturor bunătăţilor; iar roua ce se pogoară de la Tine, să le fie tămăduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsă peste tot darul Tău şi îi izbăveşte de boala ciumei”, este rugăciunea rostită de Sfânt.

Ce este interzis să facem în această zi

În această zi, oamenii obişnuiesc să ducă la biserică colivă şi colaci, pentru a fi sfinţite de preot înainte de a fi împărțite persoanelor bolnave. Tot în această zi, se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte dificilă.Tradiția populară ne spune că dacă plouă astăzi, fenomenul meoteorologic va dura mult timp. De asemenea, femeile fac un colăcel în unele regiuni ale ţării, îl rup în patru şi le aruncă spre cele patru puncte cardinale pentru a alunga duhurile şi spiritele rele departe de casă.

Delina Filip
Absolventă a "Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării" București. A urmat cursurile școlii de televiziune ”Intact Media Academy”, iar apoi a lucrat în cele mai importante trusturi de presă din România. S-a alăturat echipei CANCAN.RO în anul 2020, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. citește mai mult