Călin Popescu Tăriceanu, despre codurile penale: ”Ministrul Justiției este factorul cheie. Probabil va da OUG”

Publicat: 04/04/2019 | 15:57
Călin Popescu Tăriceanu, despre codurile penale

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că probabil ministrul Justiției, Tudorel Toader, va da OUG pentru modificarea codurilor penale, el fiind „factorul cheie” în procedura de punere în acord a articolelor din Codul penal și Codul de procedură penală cu deciziile CCR.

„Eu pot să vă spun ceea ce ştiu. Nu este niciun secret, sunt o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, cred că de peste doi ani dacă nu chiar mai mult, care vizează o serie de articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală care sunt neconstituţionale şi pentru care există obligativitatea punerii lor în acord cu deciziile curţii constituţionale. Ministrul Justiţiei este cel care e factorul, aş spune, cheie în această procedură şi sigur că, probabil, are în vedere elaborarea unei ordonanţă de urgenţă pe aceste subiecte cum sunt şi altele, mă refer la directivele europene care trebuiesc să fi transpuse şi care sunt în întârziere şi, dacă nu mă înşel, din cauza întârzierii transpunerii acestor directive europene, care necesită o ordonanţă de urgenţă pentru că procesul legislativ prin Parlament este extrem de lung, după cum ştiţi, pentru aceste întârzieri cred că noi plătim şi penalităţi”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament.

Ministrul este în subordinea prim ministrului, nu în subordinea Parlamentului

Întrebat dacă există un calendar privind adoptarea unor ordonanțe de urgență pentru modificarea codurilor penale, Tăriceanu a răspuns: „Vă rog să întrebaţi Guvernul, nu este Parlamentul răspunzător de calendarul de funcţionare al Guvernului . Ministrul este în subordinea prim ministrului, nu în subordinea Parlamentului, exercităm controlul parlamentar asupra Guvernului, dar nouă nu ni se transmite agenda Guvernului de lucru”.

.Afirmațiile vin în contextul în care ministerul Justiției a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanței supreme.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, intrat în posesia MEDIAFAX, condamnaţii care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casație și Justiție începând cu 2014 pot depune contestație în anulare și dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile.