Călin Popescu Tăriceanu, despre decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi: “Șmecherie avocățească…”

Publicat: 08/05/2020 | 18:28

Călin Popescu Tăriceanu a acceptat astăzi să vorbească despre decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi. Potrivit declarațiilor făcute de șeful de la ALDE, acțiunea fostului procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție de a ataca la CEDO raportul Ministerului Justiţiei și nu decretul de demitere a fost ca să nu intre în conflict cu preșefintele României, cel care, în fapt, a demis-o.

Citește și: Klaus Iohannis, declarații dure la adresa CCR și a PSD-ului! Recomandările făcute pentru popor: “Morții pe care îi plângem acum ar fi fost mai mulți…”

Călin Popescu Tăriceanu, despre decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi: “Șmecherie avocățească…”

“Oare de ce doamna Kovesi nu a atacat în contencios administrativ în România decretul prin care domnul Iohannis a demis-o? Aşa cum a ales să facă fostul procuror general, să conteste în contencios propunerea de revocare. Revenind la doamna Kovesi, poate că judecătorii din România i-ar fi dat dreptate. A preferat să meargă la CEDO, unde am înţeles că nu a atacat decretul de demitere, ci raportul Ministrului Justiţiei care a stat la baza propunerii de demitere. Deci o şmecherie avocăţească care a scutit-o de un conflict cu cel care a demis-o, domnul Iohannis, şi i-a dat şansa să deschidă în schimb un proces împotriva României”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu pentru Mediafax.

Liderul ALDE a pus la îndoială şi decizia CEDO: “Despre decizia CEDO nu aş vrea să comentez prea mult, dar vreau să vă spun că o să cer Ministrului de Externe să ne spună care a fost mandatul pe care l-a dat agentului României la CEDO, pentru că am bănuiala că decizia CEDO a fost ajutată şi de o lipsă de apărare a statului român”.

Fostul preşedinte al Senatului consideră că lipsa de încredere în hotărârile CCR şi atacurile la adresa instituţiei, îl situează pe preşedinte în situaţia unuia care sapă la temelia democraţiei propriei ţări”.

Orice ţară civilizată şi democratică îşi are baza în lege şi respectarea ei. A pune tot timpul sub semnul întrebării hotărîrile Curţii Constituţionale, a ataca judecătorii Curţii ori de câte ori nu îţi convin deciziile ei, îl situează pe preşedintele României în situaţia unuia care sapă la temelia democraţiei propriei ţări”, a argumentat fostul preşedinte al Senatului.

El a a mai punctat că dacă cineva ar ţine o evidenţă al motivelor pentru care actualul preşedinte ar trebui demis, ar avea un dosar aproape complet”.

Klaus Iohannis, primele declarații după ce Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul la CEDO

Astăzi (n.r.: în urmă cu trei zile), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kövesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată.

Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice. Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții.

Însă, este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kövesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislații penale menite să-i protejeze pe infractori, și nu pe cetățenii onești. Timp de trei ani, prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcționare a unei societăți democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă, menite să discrediteze pe toți cei care ar fi putut să-i împiedice să-și atingă scopul.

Nu mă aștept ca astăzi, când CEDO a hotărât că doamnei Kövesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru. Însă nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD, prin vot, evident, pentru toate aceste acțiuni extrem de grave”, a afirmat Klaus Iohannis la începutul conferinței de presă, care a avut loc marți, 5 mai, la încheierea discuțiilor cu reprezentanți ai mediului de afaceri – dezvăluiri despre relansarea economică după criza provocată de epidemia de coronavirus: “Antreprenorii au probleme reale…”.