Când este Izvorul Tămăduirii în 2018

Publicat: 11/04/2018 | 15:52
Izvorul Tămăduirii este sărbătorit anual în fiecare vineri de după Paște / foto: Facebook

În fiecare an, în prima vineri de după Paști, Biserica Ortodoxă prăznuiește sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, care are rolul de a arăta importanța Născătoarei de Dumnezeu. Iată când este Izvorul Tămăduirii în 2018.

13 aprilie, data când este Izvorul Tămăduirii în 2018, este prima vineri de după Paști. Numele sărbătorii aduce aminte de mai multe minuni care au fost săvârșite la un izvor din apropierea Constantinopolului.

Când este Izvorul Tămăduirii în 2018 și ce înseamnă

În 2018, credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii vineri, 13 aprilie. Potrivit tradiției, la puțin timp înainte de ajunge împărat, Leon cel Mare s-a plimbat printr-o pădure de lângă Constantinopol. Acolo, el a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut să-i dea apă și să-l ducă în cetate. Leon a căutat în zadar un izvor pentru a-l ajuta pe bătrânul sărman. Ulterior, Leon a auzit-o pe Fecioara Maria spunându-i: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”. 

Leon a ascultat-o pe Fecioara Maria și a reușit să găsească un un izvor din care să îi dea orbului să bea apă. Mai mult, cu acea apă, Leon l-a spălat pe față pe bătrân, iar acesta a început să-și recapete vederea.

După ce a ajuns împărat, Leon a ctitorit o biserică lângă acel izvor miraculos, potrivit calendarulortodox.ro. Pe vremea lui Iustinian, pe când acesta suferea de o maladie gravă, împăratul s-a vindecat după ce a băut apă din acel izvor. Conform credincioșilor, de-a lungul timpului, acest izvor a vindecat foarte mulți bolnavi. Credincioșii care vizitează Istanbului se pot închina în biserica Izvorul Tămăduirii. Construcția actuală datează din secolul al XIX-lea, însă în subsolul acesteia există un paraclis din secolul V, unde se află chiar și astăzi izvorul cu apă tămăduitoare.

Tradiții și superstiții de Izvorul Tămăduirii

De Izvorul Tămăduirii, se sfințesc apele. Ortodocșii se duc la biserică pentru a participa la slujba de sfințire a apei, care poartă numele de Aghiasma Mică. După ce preotul sfințește apa, acesta îi stropețte pe credincioși în timp ce se cântă troparul: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta. Biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivinic dăruiește și cu crucea Ta păzește pe poporul tău”. 

Conform tradiției populare, agheasma alungă spiritele rele și necazurile. Doar în această zi, din izvorul binecuvântat curge apă sfințită, care face minuni.

Rugăciunea pe care să o spui de Izvorul Tămăduirii

În icoana Izvorului Tămăduirii, Maica Domnului este reprezentată cu mâinile înălțate în semn de rugăciune, iar Hristos binecuvântează cu ambele mâini. Astfel, rugăciunea pe care o poți rosti în aceasă sfântă zi dacă te confrunți cu necazuri mari este următoarea:

„Născut-ai, Fecioară, pe ploaia cea mai presus de fire; izvor de viață curgător ai fost, izvorându-ne nouă nectarul nemuririi, apa care curge spre viața veșnică și izvoarele cele dulci curgătoare din fântâna ta pururea, din care desfătându-ne, strigăm: Bucură-te, izvor de viață purtător!”

 

 

 

Angie Voicu