Când începe BAC-ul, sesiunea de toamnă. Calendarul probelor pentru luna august

Publicat: 21/07/2020 | 13:21

Anul acesta, examenul de Bacalaureat a suferit mai multe modificări, din cauza pandemiei de coronavirus. Până acum, au avut loc deja două sesiuni de BAC și urmează și cea din toamnă. Pentru absolvenții care nu au trecut examenul de Bacalaureat, luna august vine din nou cu emoții.

Când se va desfășura sesiunea de toamnă a BAC-ului

Pandemia de coronavirus a dat peste cap sistemul de învățământ din România. Examenul de capacitate, dar și Bacalaureatul au fost organizate în condiții speciale. Absolvenții de liceu au avut la dispoziție până acum două sesiuni în care au putut să susțină examenul de maturitate.

Primele examene au avut loc la sfârșitul lunii iunie, iar cei care din motive medicale nu au putut să ajungă la prima sesiune, au primit o nouă șansă. Pentru prima dată în România, a fost introdusă o sesiune specială pentru BAC. Aceasta s-a desfășurat în perioada 29 iunie – 3 iulie.

Tinerii care nu au luat notă de trecere la BAC mai au o șansă. Urmează sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat. Aceasta va fi organizată în perioada 24 august – 5 septembrie. Mai jos aveți calendarul complet al examenului de Bacalauureat, sesiunea de toamnă:

  • 13-24 iulie 2020 – înscrierea candidaților
  • 24 august – proba la Limba şi literatura română – E.a)
  • 25 august – proba obligatorie a profilului – E.c)
  • 26 august – proba la alegere a profilului şi specializării – E.d)
  • 27 august – Limba şi literatura maternă – proba E.b)
  • 28 august, 31 august, 1 septembrie – echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale
  • 2 septembrie – afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00)
  • 2 septembrie – depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14:00 – 20:00)
  • 3-4 septembrie – soluționarea contestațiilor
  • 5 septembrie – afișarea rezultatelor finale

232 de medii de nota 10 la BAC, record în ultimii 17 ani

Anul acesta, elevii care au susținut examenul de Bacalaureat au doborât un nou record național. Au fost obținute 232 de medii de nota 10, cel mai mare număr din ultimii 17 ani în România. În București, 39 de elevi au obținut media maximă la BAC.

Absolvenții de la Colegiul Național ”Sfântul Sava” și de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” au fost cei mai silitori, cu câte 5 medii de 10. Podiumul în capitală a fost completat de Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, unde 3 elevi au obținut media 10 la BAC.

Sectorul 2 a fost fruntaș în ceea ce privește rezultatele de la BAC, cu 82,3%, în timp ce sectorul 5 a avut cea mai mică rată de promovare, 64,58%. La nivel național, Clujul se află în topul celor mai bune rezultate la examenul de maturitate, urmat de Sibiu și Iași. La polul opus stau Giurgiu și Ilfov.

62.790 de contestații au fost depuse după afișarea primelor rezultate de la BAC. Cele mai multe dintre acestea au fost în București, Constanța, Argeș și Suceava. 23.954 de contestații au vizat proba scrisă la Limba și Literatura Română. Pe locul doi în ceea ce privește nemulțumirile s-a situat proba obligatorie a profilului, cu 20.741 de contestații.