Când începe pelerinajul de la moaştele Sfintei Parascheva, din Iaşi? Ce se întâmplă acum, în oraş

Publicat: 05/10/2022 | 11:08

Capitala Moldovei se îmbracă, din  nou, în straie de sărbătoare. Sâmbătă, 8 octombrie, la Iași, va începe pelerinajul la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva. Mii de credincioși, din toată țara, sunt așteptați să se închine la racla cu moaștele Cuvioasei, până pe data de 15 octombrie.

Anul acesta, procesiunea va avea loc mai devreme cu o săptămână, decât de obicei, a anunțat Mitropolia Moldovei. Racla cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva va sta timp de o săptămână în baldachinul pe care Catedrala Mitropolitană din Iași l-a amenajat. Tradiționala procesiune de Sfânta Parascheva reunește credincioșii din toată țara. Este pentru prima dată, în ultimii doi ani, când cei care vor să meargă să se închine la moaște nu vor trebui să mai poarte mască de protecție. Se anunță a fi cel mai mare pelerinaj din ultimii ani, peste 100 de autocare cu pelerini fiind așteptate săptămâna aceasta.

Foto: racla cu moaștele Cuvioasei înconjurată de preoți

(CITEȘTE ȘI: Patru tineri din Iași sunt dați dispăruți de cinci zile. Polițiștii sunt în alertă)

Pregătirile au început deja

Cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie (Velicicovschi) de la Neamţ (1722-1794), racla cu moaștele acestuia va fi așezată lângă racla cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva.

„Sărbătoarea de anul acesta a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi este dedicată anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi anului comemorativ al Sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ. Ţinând cont că se împlinesc 300 de ani de la naşterea Sfântului Paisie (Velicicovschi) de la Neamţ, alături de Ocrotitoarea Moldovei va fi aşezată spre închinare și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Paisie, adusă de la Mănăstirea Neamţ.

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 6.00, când racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până sâmbătă, 15 octombrie. Dacă fluxul de pelerini va fi mare în această ultimă zi a pelerinajului, aşezarea raclei cu sfintele moaște în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până ce numărul credincioșilor va fi suficient pentru a putea fi gestionat în interior, decizia urmând a se anunţa în acele momente”, a anunțat Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.