Când începe postul Adormirii Maicii Domnului. Ce nu este bine să faci în această perioadă

Publicat: 24/07/2022 | 20:15

Potrivit calendarului creștin-ortodox, data când începe postul Sfintei Marii 2022 este data de 1 august, care pică anul acesta într-o zi de luni. 

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an care îi pregătește pe credincioși pentru cele două sărbători ale lunii august: Shimbarea la față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Sfintei Marii începe în fiecare an în prima zi din luna august și se încheie două săptămâni mai târziu. Mai exact, postul se termină cu o zi înainte de Adormirea Maicii Domnului, care are loc pe 15 august.

Data când începe postul Sf Marii 2022 cât și durata postului Sfintei Marii 2022 au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Aceste zile de post ne amintesc tuturor de virtuţile și darurile Maicii Domnului, dar şi de postul pe care însăși Născătoarea de Dumnezeu l-a ţinut înainte de mutarea ei din această viaţă.

VEZI ȘI: CALENDAR ORTODOX, 6 AUGUST. CREDINCIOȘII SĂRBĂTOARESC SCHIMBAREA LA FAȚA A DOMNULUI

Tradiții și obiceiuri în Postul Sfintei Marii

În cele două săptămâni de post există numai o zi în care este dezlegare la pește, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, care pică sâmbătă, 6 august 2021. În rest, credincioșii nu consumă carne, ouă și lapte.

Postul nu este numai despre mâncare, ci mai ales despre rugăciune și liniște, sărbătoarea fiind cunoscută în popor și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei.

Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare (p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin.

Activități interzise pe toată durata postului Adormirii Maicii Domnului:

– În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți, botezuri și cumetrii;

– În Postul Sfintei Marii creștinii nu trebuie să cântă si să danseze;

– În Postul Sfintei Marii nu se bea alcool și nu se fumează;

– În postul Sfintei Marii relațiile intime sunt interzise.

CITEȘTE ȘI: CALENDAR ORTODOX, 14 SEPTEMBRIE 2021. E SĂRBĂTOARE MARE, CRUCE ROŞIE. GREŞEALA COLOSALĂ PE CARE O FAC ROMÂNII