Când pică Rusaliile în 2020. Românii vor avea mai multe zile libere în luna iunie

Publicat: 19/05/2020 | 12:55

La 50 de zile de la Sărbătorile Pascale este Sărbătoarea Sfântă a Rusaliilor. În acest an, Rusaliile vor fi sărbătorite pe data de 7 iunie.

Ziua de 7 iunie va fi o zi de duminică – declarată zi liberă -, dar românii vor avea liber și luni, pe data de 8 iunie. Totodată, și ziua de 1 iunie este zi liberă, fiind Ziua Copilului.

Duminica Rusaliilor se serbează la exact 50 de zile după Duminica Paștelui și semnifică ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

În perioada Rusaliilor, slujbele se desfășoară în dimineața zilei de duminică a Rusaliilor și toată lumea este încurajată de preoți să poarte roșu. Dar care este semnificația acestei culori? Roșul este interpretat ca fiind focul Duhului Sfânt care s-a pogorât peste apostolii lui Iisus. După ce s-au desfășurat slujbele, majoritatea oamenilor sărbătoresc cu o masă mare, împreună cu familia și prietenii. (CITEȘTE ȘI:  Asta e rugăciunea pe care trebuie s-o spui de Rusalii! Te va ajuta să-ți meargă perfect tot anul)

Rusaliile se referă la credințe și superstiții vechi

Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Învierii Lui Iisus Hristos și simbolizează Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli și naşterea bisericii. Potrivit specialiștilor, sărbătoarea Cincizecimii este cea care a determinat formarea primelor comunităţi creştine după înălțarea Mântuitorului la cer. Pogorârea Duhului Sfânt a fost atunci ca o ploaie însufleţitoare care a curs peste toţi cei care au crezut în Iisus Hristos şi s-au botezat în numele Lui, potrivit lataifas.ro.

Sărbătoarea Rusaliilor mai este cunoscută sub numele de Rusalii în România, în special în zonele rurale. Rusaliile se referă la credințe și superstiții vechi, care sunt încă practicate cu ocazia Cincizecimii.

În Joia Mare (joia dinaintea Paștelui), toate spiritele neliniștite ale fetelor moarte de tinere se ridică şi cutreieră pământul. Aceste spirite iau forma unor zâne și a altor ființe fantastice, călătoresc prin păduri și se adună în apropierea apelor. Cântecele lor se spune că îi fac pe oamenii să-şi piardă minţile și că, dacă vezi unul, vei înnebuni până în momentul în care ești curățat de aceste viziuni. De Cincizecime, aceste spirite trebuie întoarse în forma lor adevărată, de aceea se țin unele ceremonii speciale. (VEZI ȘI AICI: CRUCE ROȘIE ÎN CALENDARUL ORTODOX. 3 MARI SFINȚI SUNT SĂRBĂTORIȚI PE 11 APRILIE, CU O SĂPTĂMÂNĂ ȘI O ZI ÎNAINTE DE PAȘTE)