Când pică Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților? Ce trebuie să faci în această zi ca să ai liniște tot anul

Publicat: 05/02/2020 | 08:20
Tradiţii şi obiceiuri de Ziua Îndrăgostiţilor, care pică pe 14 februarie

Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiţilor pică anual în data de 14 februarie. Pornită iniţial ca o tradiţie americană, această zi a devenit un fenomen global şi o adevărată sărbătoare a dragostei.

Originile Zilei Îndrăgostiţilor nu sunt în totalitate cunoscute. Există voci care susţin că, în data de 14 februarie, în Roma Antică ar fi fost celebrată zeiţa Iuno, protectoarea femeilor şi a căsătoriilor. Tot în această zi, ar fi avut loc Lupercaliile, o sărbătoare păgână a fertilităţii. Treptat, această dată a fost asociată cu Sfântul Valentin, considerat acum protectorul îndrăgostiţilor.

Cine a fost Sfântul Valentin, patronul Zilei Îndrăgostiţilor

Legenda spune că Valentin ar fi fost un preot din perioada romană, care a vieţuit în vremea împăratului Claudius al II-lea (268-270 d.Hr.) şi ar fi ajutat tinerii să se căsătorească în secret. Împăratul Claudius interzisese căsătoriile, considerând că, pentru a fi buni soldaţi, bărbaţii nu trebuie să aibă neveste.

Valentin credea că acest lucru e o greşeală, fiind convins că mariajul face parte din voia lui Dumnezeu aşa că a oficiat căsătorii pe ascuns. Când împăratul a aflat, l-a întemniţat şi l-a condamnat la moarte.

Se mai spune şi că în vreme ce era în închisoare, Sfântul Valentin s-ar fi îndrăgostit de o fiică paznicului temniţei şi I-ar fi trimis acesteia mesaje scrise de mână. De aici, ar fi luat naştere tradiţia americană de a trimite felicitări cu mesaje de iubire celor dragi, numite “valentines”.

Sfântul Valentin ar fi fost omorât pe 14 februarie, iar după sute de ani, Papa Gelasius a decis ca această zi să fie dedicată prăznuirii sale şi să îl recunoască drept martir al credinţei catolice. Nu se ştie, însă, cu exactitate, când a început să se facă asocierea dintre Sfântul Valentin şi Ziua Îndrăgostiţilor.

Se presupune că ar fi început undeva în secolele 18 – 19, în SUA, odată cu comercializarea celebrelor “valentines”. Cert este că Valentine’s Day a evoluat până când a ajuns o sărbătoare globală, având anumite tradiţii şi obiceiuri specifice.

Tradiţii şi obiceiuri de Valentine’s Day: Ce e bine şi ce nu e bine să faci

În ziua de 14 februarie, ca să ai linişte tot anul, trebuie să faci cadouri persoanei iubite şi să nu te cerţi sub nicio formă cu aceasta. O superstiţie spune că îndrăgostiţii care se vor certa de Sfântul Valentin vor pune capăt relaţiei până la finalul de an. Totodată, bărbaţii trebuie să ofere flori iubitelor sau soţiilor, însă să aibă grijă să nu ofere cale. De asemenea buchetele nu trebuie să conţină mai puţin de 14 flori, pentru că aduce ghinion relaţiei.