Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Mulți români nu țin cont de acest detaliu spiritual important

Publicat: 10/12/2023 | 15:49
Mulți români nu respectă tradiția împodobirii bradului de Crăciun/ Sursa foto: Pixabay

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar mulți români au început deja pregătirile. Oamenii au început să își împodobească frumos casele, dar și pomul de Crăciun. Totuși, în cazul bradului, există o dată fixă, potrivit tradiției, însă nu toate persoanele țin cont de acest detaliu spiritual.

Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai așteptate tradiții în preajma sărbătorilor. De la an la an, comercianții scot la vânzare și mai multe feluri de decorațiuni, cât mai colorate și strălucitoare. Globurile și instalațiile intră în magazine încă din luna noiembrie. Astfel că unii români, nerăbdători, împodobesc bradul înainte de luna decembrie.

Citește și: CÂT COSTĂ UN BRAD DE CRĂCIUN LA DEDEMAN. PREȚURILE ÎNCEP DE LA 40 DE LEI

Când se împodobește bradul de Crăciun

Împodobirea bradului este un obicei foarte vechi, asociat cu sărbătoarea Crăciunului. Inițial, oamenii îl decorau doar cu lumânări. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, au fost create diverse decorațiuni speciale, iar acum pomul este o adevărată frumusețe.

Deși unii români aleg să împodobească bradul încă de la începutul lunii decembrie sau chiar finalul lunii noiembrie, există o dată fixă pentru acest obicei. Tradiția românească spune că pomul de Crăciun trebuie decorat în seara de Ajun, pe 24 decembrie, atunci când, potrivit legendei, vine și Moș Crăciun în casele oamenilor pentru a lăsa cadouri chiar sub bradul împodobit. El se ține în casă până în data de 6 ianuarie, când se sărbătorește Boboteaza.

Potrivit tradiției românești, bradul de Crăciun se împodobește pe 24 decembrie/ Sursa foto: Pexels

Lidia Fecioru: „Bradul este magia sărbătorii”

Lidia Fecioru a mărturisit că ea respectă tradiția împodobirii bradului, în fiecare an. Aceasta nu îl face niciodată înainte de Ajunul Crăciunului. Mai mult, a dezvăluit ce alt obiect valoros trebuie să avem în casă de sărbători pentru bunăstare și prosperitate.

„Se spune că bradul trebuie să fie în casă, iar Crăciuniţa este a doua. Bradul este magia sărbătorii, este simbolul sărbătorii. La mine este o tradiţie şi bradul se face pe 24 decembrie. Nu se face înainte. Măcar o crenguţă. Ceva pe uşă, ceva tot trebuie să fie.

Floarea Crăciunului este o altă plantă şi este la modă acum. Se poate dărui cu toată dragostea. Vâscul este din tradiţia noastră şi aduce abundenţă. Mai există o plantă care are nişte pomişoare roşii. La noi se pune această plantă tot pentru abundenţă şi noroc.

Era planta care era mereu de Crăciun, pusă pe masă, pusă într-o vază. Era pentru prosperitate. De obicei, Crăciuniţa nu înfloreşte decât în perioada Crăciunului. Ştie Universul cum să le facă. Noi suntem mici şi neputincioşi”, a explicat bioenergoterapeutul Lidia Fecioru, la Antena 3.

Citește și: CÂT COSTĂ UN BRAD NATURAL LA LIDL? PREŢUL DIFERĂ ÎN FUNCŢIE DE ÎNĂLŢIME