Când se va sfârși pandemia? Șeful Pfizer, Albert Bourla, ipoteză controversată. „Este posibil să fie nevoie de vaccinare anuală”

Publicat: 27/08/2021 | 18:06

Se pare că pandemia este departe de a se încheia. Unii experți cred că virusul va dispărea până în 2023, în timp ce virologii susţin că virusul poate să devină endemic, ceea ce înseamnă că va fi prezent, dar va reprezenta mai puțin o amenințare constantă.

Șeful Pfizer, Albert Bourla, a făcut câteva declarații pe această temă. Astfel, dacă virusul o să devină endemic, Albert Bourla cred că va fi nevoie de vaccinare anti-COVID-19 anuală. Într-un interviu pentru Business Insider, acesta a declarat că cel mai probabil vor fi necesare vaccinări regulate din cauza apariției de noi variante și a faptului că protecția oferită de vaccinuri scade în timp. (CITEȘTE ȘI: NE IMUNIZĂM CU CEA DE-A TREIA DOZĂ A VACCINULUI ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI? CE SPUN SPECIALIȘTII)

„Scenariul cel mai probabil este că vom avea nevoie de o vaccinare anuală, așa cum facem și vaccinul antigripal”, a spus Albert Bourla.

În acest context, vaccinul COVID-19 al Pfizer este pe cale să devină unul dintre cele mai bine vândute medicamente din toate timpurile din industria farmaceutică. Pfizer estimează că vaccinul va genera venituri de 33,5 miliarde de dolari în acest an.

Așadar, dacă serurile la rapel se vor transforma într-o afacere de lungă durată, ar putea aduce venituri de miliarde de dolari producătorilor de vaccinuri, cum ar fi Pfizer și Moderna.

Vaccinarea pe termen lung

Însă pentru moment, planul de vaccinare pe termen lung rămâne o ipoteză destul de controversată. Unii virologi și experți au spus că nu sunt încă necesare doze suplimentare de vaccin, chiar dacă în unele țări s-a început deja administrarea dozei a treia.

Inclusiv liderii Organizației Mondiale a Sănătății au criticat planul, având în vedere lipsa primei doze în mai multe țări. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat țările să amâne vaccinarea cu o a treia doză până în octombrie.

„Înţeleg grija şi nevoia guvernelor de a-şi proteja cetăţenii de varianta Delta. Dar nu putem accepta că sunt anumite ţări care au folosit deja mult prea mult din rezerva globală de vaccinuri. OMS solicită un moratoriu pentru rapeluri până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de cooperarea tuturor, în special de o mână de țări și companii care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit CNN.

(VEZI ȘI: OMS CERE AMÂNAREA CELEI DE-A TREIA DOZĂ DE VACCIN ANTI-COVID. CARE ESTE MOTIVUL)

 

Sursa foto: Getty Images