Când se va termina, de fapt, greva profesorilor. Anunțurile din ultimele zile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru părinți și elevi

Publicat: 23/05/2023 | 10:14
Profesorii din România sunt în grevă / Sursă foto: Pexels

Din 22 mai 2023, majoritatea profesorilor din întreaga țară au intrat în grevă generală, nemulțumiți fiind de salarii. Cadrele didactice s-au săturat de promisiuni veșnic neîmplinite și au lăsat catedrele goale și elevii acasă. Dacă nu se va ajunge la un consens cu Ministerul Educației, inclusiv examenele naționale ar putea fi afectate. 

Pe data de 17 mai, Marius Nistor, președinte al FSE Spiru Haret, a anunțat faptul că profesorii fac grevă de avertizare, înainte de negocierile cu autoritățile.

„Greva generală, care va fi declanșată în data de 22 mai, înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinți să înțeleagă și recomandăm să țină copiii acasă. Grevă înseamnă încetarea lucrului. Nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. Există riscul, și o spunem responsabil, să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu mai e a noastră, nici a oamenilor din sistem, ci a guvernanților”, a transmis, la rândul său Simion Hăncescu, președinte al FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ)

Din moment ce nu s-a găsit înțelegere la negocieri, cadrele didactice au intrat, de luni, în grevă generală. Conform datelor transmise de către sindicaliști, mai bine de 70% dintre profesori nu se mai prezintă la orele de curs.

(CITEȘTE ȘI: Prima grevă generală în Educație după 18 ani. Care sunt cerințele cadrelor didactice)

Când se va termina greva profesorilor

Greva se va termina când cele două părți vor ajunge la un consens. Există premise ca această situație să mai dureze câteva zile, însă, cel mai probabil, profesorii vor reveni la catedră înainte de susținerea examenelor și a evaluărilor.

În a doua zi de grevă, pe 23 mai, sindicaliștii au anunțat că sunt dispuși să reia negocierile, dar premierul Ciucă doar transmite mesaje de la Palatul Victoria și nu pare deschis la dialog.

„Din dorința de a dezamorsa acest conflict, noi am declarat foarte clar că suntem dispuși să reluăm negocierile în orice moment și la orice oră, însă domul premier transmite mesaje de la Palatul Victoria și atât.

Profesorii sunt din ce în ce mai hotărâți să continue această formă de protest. Atât propunerea care vine din partea premierului, cât și ofertele pe care le-am primit le considerăm o dovadă foarte clară de jignire a acestei categorii.

Se vor organiza, categoric, și proteste în stradă, atât în București, cât și în întreaga țară. Nemulțumirea a atins cote foarte mari, iar profesorii nu mai sunt dispuși să cedeze. De asemenea, toate presiunile care se exercită asupra lor, pe diferite căi, nu-i determină decât să fie din ce în ce mai hotărâți și conștienți că revendicările lor sunt legitime. Calendarul acțiunilor de protest nu se corelează în funcție de calendarul politicienilor. Niciodată nu a fost un moment potrivit pentru noi”, a spus Marius Nistor.

Profesorii acuză faptul că un cadru didactic care are mai bine de 25 de ani de experiență câștigă doar 4.500 de lei pe lună, iar un debutant, 2.200 de lei. Pentru a putea să ducă o viață decentă, multe cadre didactice supraviețuiau din meditații, dar ANAF nu le mai permite să desfășoare astfel de activități decât în perfectă legalitate, cu bon, societate și toate cele necesare.

(CITEȘTE ȘI: Profesorii vor intra în grevă generală de luni, 22 mai. Negocierile cu guvernul au eșuat. UPDATE)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult