Când sunt Rusaliile în 2023. Ce îți este interzis să faci și ce rugăciune puternică să rostești

Publicat: 05/05/2023 | 13:47
Când se sărbătoresc Rusaliile anul acesta / Sursă foto: colaj Pixabay

Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Învierea Domnului. În acea zi, este celebrată Pogorârea Sfântului Duh. Creștinii trebuie să respecte o serie de reguli, pentru a avea parte de noroc și să fie feriți de energiile rele. Iată mai jos, în articol, ce nu trebuie să faci atunci când se sărbătoresc Rusaliile în 2023.

Rusaliile în 2023 pică în zilele de 4 și 5 iunie. În ziua de 4 iunie, este celebrată Pogorârea Sfântului Duh (Duminica Mare). Rusaliile vor fi sărbătorite, întotdeauna, la 50 de zile de la Paște și 10 zile de la Înălțarea Domnului. În a doua zi, luni, pe 5 iunie, se sărbătorește Sfânta Treime. În această perioadă, există câteva reguli pe care creștinii trebuie să le respecte. Pentru a fi feriți de energiile rele și pentru a nu se afla într-un eventual pericol, sunt câteva aspecte care le sunt interzise. Acestea le regăsiți mai jos, în articol.

Vezi și NUNTA ÎN LUNA MAI, TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII. CE ȚI SE POATE ÎNTÂMPLA DACĂ TE CUNUNI ÎN MAI 2023

Ce nu este bine să faci, atunci când se sărbătoresc Rusaliile

Mai înainte de toate, tradiția arată că oamenii trebuie să își împodobească locuințele cu ramuri de plop, tei, nuc sau stejar, de Rusalii. Acest obicei este unui benefic, mai ales pentru viața de familia. Se spune că în acest mod este alungată boala. De asemenea, se merge la biserică, unde se sfințesc crenguțe de nuc sau tei.

Există, însă, câteva aspecte pe care nu ar trebui să le faci, atunci când sunt Rusaliile.

De exemplu, nu trebuie să speli haine sau să faci curățenie în casă și gospodărie. Potrivit obiceiurilor, nu se merge în locuri pustii (cu fântâni sau păduri), pentru că o vorbă din popor spune că te poți întâlni cu spirite rele. Totodată, de Rusalii nu trebuie să te cerți cu nimeni.

Tot în această perioadă, nu trebuie să spui secrete și nici să mergi la scăldat. Tradiția mai arată că 9 săptămâni la rând nu trebuie să fie culese ierburi de leac. În plus, nu trebuie să te urci în copaci și nici să pleci la drum lung, de Rusalii.

Vezi și LOCUL BLESTEMAT DE LÂNGĂ BUCUREȘTI DESPRE CARE SE SPUNE CĂ ERA FRECVENTAT DE VRĂJITOARE. CUM SE AJUNGE ACOLO

Rugăciunea puternică pe care să o rostești de Rusalii

Creștinii pot rosti o rugăciune, atunci când se sărbătoresc Rusaliile, pentru a fi feriți de lucrurile rele. Potrivit doxologia.ro, poate fi spusă rugăciunea către Sfântul Duh: „Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie! Amin”.

Sursă foto: colaj Pixabay