Când vor avea bucureștenii căldură și apă caldă. A fost semnat contractul pentru reabilitarea a 210 km din rețeaua de termoficare a Capitalei

Publicat: 11/11/2020 | 21:05

În primăvara anului viitor vor începe reparațiile pentru 210 kilometri din rețeaua de termoficare a Capitalei. Astăzi, a fost semnat contractul de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea rețelei.

Astăzi, noul primar al Capitalei a semnat contractul de finanţare, în valoare de 278 de milioane de euro, în prezenţa premierului şi a ministrului Fondurilor Europene, care au promis şi alte finanţări. Astfel, 210 kilometri din reţeaua principală de 950 de kilometri vor fi înlocuiţi din fonduri europene.

Însă, bucureștenii vor mai avea ceva de așteptat până când nu o să mai existe problem, lucrările vor începe abia în primăvară, iar potrivit specialiştilor o să dureze cel puţin 3-4 ani. (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE NICUȘOR DAN: ”TOATĂ LUMEA VA AVEA CĂLDURĂ ȘI APĂ CALDĂ”)

„Prin finanţarea de azi asigurăm reabilitarea a 22%, specialiştii spun care sunt zonele cele mai vulnerabile. O să avem trei mari îmbunătăţiri: în primul rând, îmbunătățirea calităţii căldurii şi apei calde pentru bucureşteni, în al doilea rând, reducerea pierderilor şi în al treilea rând, dar nu cel mai puţin important, reducerea poluării atmosferice pe care această ineficiență o generează.”, a declarat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Iarnă grea pentru locuitorii din Capitală

Până când rețeaua o să fie reparată, locuitorii din București au de trecut o iarnă grea. Multe zone din Capitală nu au căldură și apă caldă, în condiţiile în care în ultimii patru ani numărul avariilor a crescut de la 420 la 1.300 pe an. (VEZI ȘI: TEMPERATURILE SCĂZUTE DIN TERMOMETRE AU DETERMINAT ÎNCEPEREA PROBELE LA CALD PENTRU CONSUMATORII DIN CAPITALĂ. DE CÂND O SĂ BENEFICIEZE BUCUREȘTENII DE CĂLDURĂ)

„Am spus că suntem aproape de colaps, într-o situație foarte dificilă, suntem în al 12-lea ceas. În ultimii ani s-a tot repetat că situația sistemului de termoficare al Capitalei este dificilă. Tot auzim asta în fiecare an, din păcate. Sistemul s-a degradat, nu au fost făcute reparații consistente… Și vara trecută am observat cu toții că a fost o problemă cu apa caldă. Din păcate, sezonul rece s-a apropiat, urmează încărcarea instalației de încălzire, și din păcate vor fi avarii și vor fi probleme.”, a declarat Claudiu Crețu, administrator special ELCEN.