Capitala are un nou focar de COVID-19. Trei bătrâni de la un cămin au murit deja din cauza unei „erori umane”

Publicat: 28/07/2020 | 12:06

Un nou focar de coronavirus a fost înregistrat în Capitală. 35 de bătrâni ai unui cămin de vârstnici au fost confirmați pozitiv, iar trei dintre ei au murit deja.

Directoarea centrului acuză DSP-ul că a întârziat testarea în timp ce instituția se apără și susține că respectat protocolul și că centrul ar fi anunțat târziu cazurile.

Citește și: Povestea copleșitoare a unui tată din București, confirmat cu COVID-19: „Când mă autoizolasem în cameră, fetița mea de un 1 și 6 luni se așeza lângă ușă și plângea”

În același timp, unul dintre rezidenții căminului a stat cinci zile în centru deși fusese confirmat pozitiv. Conducerea centrului spune că Institutul Balș, unde a fost testat, a uitat să anunțe rezultatul.

Totul a început pe 11 iulie

Pe 11 iulie, o bătrână din centru a început să se simtă rău și a fost trimisă la Spitalul Elias. În 24 de ore a fost confirmată pozitiv. Directoarea centrului susține că a doua zi a cerut DSP-ului testarea tuturor vârstnicilor și a personalului, anunță ȘtirileProtv.

Probele au fost recoltate abia pe 15 iulie, însă DSP a decis să treacă pe lista de testare doar bătrânii de pe etajul celui infectat, adică o treime din cei peste 100 de rezidenți ai căminului. Rezultatele au venit pe 17 iulie.

7 pacienți și 2 infirmiere erau pozitivi. Timp de 5 zile au avut contact cu restul oamenilor din clădire, rămași netestați: „Nu aveau teste și timp. Noi am insistat la DSP și la un moment dat, în final, ni s-a spus nu avem fonduri, nu avem voie să mai testăm că e Curtea de Conturi pe capul nostru. Cineva din DSP ne-a spus că oricum dacă nu făceam tot tam tam-ul ăsta ideea era că ei să rămână în cămin, deci să nu mai plece nimeni din cămin respectiv cei pozitivi”, spune Iuliana Căpraru, directoarea centrului de bătrâni.

Reacția Direcției de Sănătate Publică

Dr. Florentina Iacobi, director adjunct DSP București, a refuzat să răspundă la întrebarea „de ce ați testat doar un etaj”. Abia pe 18 iulie se fac teste și pentru ceilalți bătrâni la Institutul Matei Balș. Rezultatele sunt gata patru zile mai târziu. Încă 19 bătrâni sunt pozitivi, doar că în spitale nu mai sunt locuri așa că rămân în clădire o jumătate de zi.

Sâmbăta, 25 iulie, un alt bătrân se simte rău și este trimis la Balș. Reprezentanții centrului află cu stupoare că și el era pozitiv, însă când s-au făcut testele el nu a fost trecut pe listă.

Nu rata: Românii ar putea fi obligați să poarte masca și la plajă. Măsuri extreme pentru a evita aglomerația de pe litoral

„Și de acolo am fost sunate și ni s-a reproșat că de ce a ajuns domnul la spital sâmbătă, când dânsul e pozitiv de o săptămână, după analize am constatat că dânsul nu fusese pe lista cu pacienți pozitivi. A rămas undeva în neant, nimeni nu s-a ocupat de dânsul. Evident, evident, a rămas pe etaj”, mai zice Iuliana Căpraru.

Săptămâna trecută, ministrul Sănătății a mers atât la centru, cât și la DSP București și a dispus anchete. Directoarea centrului susține că DSP i-a testat ultima oară în luna mai. Șefa DSP spune că instituția poate face testele, însă nu a primit solicitări.