Care este cea mai populară varietate de cafea?

Publicat: 19/11/2021 | 15:56

Consumul de cafea continuă să crească în întreaga lume. Prin prezența unei multitudini de varietăți de cafea, amatorii sunt răsfățați degustând o ceașcă cu arome unice.

Într-adevăr, fiecare varietate de cafea are aroma proprie. Mai mult decât atât, nivelurile de cofeină din speciile de cafea nu sunt toate la fel. Acest lucru se datorează modului în care a fost cultivată cafeaua și felului în care au fost prăjite boabele. Țara în care a fost cultivată cafeaua are și ea impact asupra gustului și calității acesteia, prin condițiile de cultivare care există acolo.

Care dintre diferitele soiuri de cafea este cel mai popular din lume? Descoperă răspunsul în acest text.

Cafea arabica

Cafeaua Arabica este cea mai frecventa varietate în producția de cafea. Într-adevăr, conform statisticilor producției de cafea, 70% din țările din întreaga lume produc Arabica. Aroma acestei varietăți de cafea îi conferă un loc important în producția mondială de cafea. Pe lângă aceasta, gustul și aroma boabelor de cafea Arabica îi permit să fie mai apreciată de pasionați în comparație cu alte specii.

Arborele de cafea Arabica poate fi plantat într-un loc cu o înălțime mai mică. Cu toate acestea, dacă este cultivat la altitudini mari, aroma lui va fi mai accentuată. Această specie de cafea are capacitatea sa de a crește la o temperatură între 15 și 24 de grade. Proprietatea fizică a acestui soi face ca cultivarea sa să fie mai delicată. Într-adevăr, este mai vulnerabilă la boli.

Cafeaua Arabica are peste 200 de soiuri precum Mondo, Kent, Geisha…

Care sunt celelalte soiuri populare printre iubitorii de cafea?

Diferențele dintre diferitele soiuri de cafea stau în gustul lor și țara lor de cultivare. În afară de cafeaua Arabica, următoarele două soiuri sunt, de asemenea, destul de răspândite.

Cafea canephora sau robusta

Proprietatea fizică a acestei varietati de cafea  o face mai puțin bogată în cromozomi decât arabica. Mai mult, arborele de cafea robusta este cultivat la o altitudine mai mică. În plus, boabele din această cafea rezistă la o temperatură între 24 și 30 de grade. Este mai rezistentă la boli comparativ cu alte specii. În plus, robusta conține de două ori mai multă cofeină decât arabica. Pe de altă parte, este slabă din punct de vedere al aromei. În ciuda acestui fapt, această cafea a fost folosită de multă vreme pentru espresso în Italia.

Cafeaua moca

Originar din Etiopia, arborele de cafea moca crește pe o zonă cu o înălțime de 1.500 până la 2.200 de metri. Este, de asemenea, o cafea destul de populară pentru gustul ei foarte bogat și ușor fructat. Numit și etiopian, acest soi nu a suferit nicio transformare și a rămas același de la descoperirea sa în pădurile etiopiene. Soiul își ia numele de la Mocca, cel mai vechi port de export de cafea din Yemen.

Momentan este posibil să ai acest tip de cafea în capsule sau măcinată. Moca este folosit și pentru a compune anumite cafele arabica sau pentru a accentua gustul amestecului de arabica-robusta.

Cafea Typica

Olandezii au furat semințe verzi din portul Mocca pentru a le planta în Indiile de Est olandeze. Aceste prime semințe au produs o nouă cafea, deoarece a fost transferată pe pământul indonezian. Ea a luat apoi numele de Typica.

Cafea bourbon

Francezii au vrut la rândul lor să cultive plante de cafea. După mai multe refuzuri, primarul Amsterdamului i-a oferit lui Ludovic al XIV-lea niște puieți care au fost plantați pe Insula Reunion, numită pe atunci Insula Bourbon. Acest soi dezvoltat a luat deci numele de Bourbon. Apoi francezii l-au trimis și în Guyana. Și așa a colonizat acest soi Brazilia și apoi America de Sud și Centrală. Astăzi, soiul Bourbon este disponibil în roșu, galben, portocaliu sau roz bourbon și are un derivat numit French Mission. Varietatea „endemică” a Insulei Reunion se numește Bourbon Pointu (sau Laurina) și este una dintre cele mai scumpe cafele din lume!

Alte soiuri

Toate soiurile au fost comercializate și plantate în diferite părți ale lumii. Unele soiuri s-au adaptat și s-au transformat în mod natural, pentru a deveni la rândul lor soiuri cu drepturi depline.

  • Java: Descendent al lui Typica pe insula Java din Indonezia. Produs în principal în Asia.
  • Mondo Novo: Hibrid natural de Bourbon și Typica, originar din „Lumea Nouă”. Are o rezistență ridicată la boli și un randament bun pe plantă.
Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult