Care este diferenţa dintre sărbătorile cu cruce neagră şi cele cu cruce roşie. Calendarul ortodox 2020 pe înţelesul tuturor

Publicat: 14/07/2020 | 10:50

În calendarul creștin ortodox sărbătorile sunt diferențiate prin culoarea pe care o are crucea din dreptul zilei respective. Astfel, putem avea cruce roșie sau cruce neagră în anumite zile. Nu toată lumea știe însă care este diferența dintre acestea și de ce unele sărbători au cruce roșie, iar altele au cruce neagră.

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie

Cu toții ne-am uitat măcar o dată în calendarul creștin ortodox și cu siguranță am observat că sărbătorile sunt diferențiate prin cruce roșie sau cruce neagră. Ce înseamnă, de fapt, aceste simboluri și de ce unele sărbători sunt trecute cu roșu? Explicația este simplă: sărbătorile se deosebesc prin importanța slujbelor din ziua respectivă.

De exemplu, atunci când vine vorba de cele mai mari sărbători, cum ar fi praznicele împărătești, cele care țin de Maica Domnului sau cele ale sfinților mai importanți, slujbele sunt mult mai lungi și mai bogate, din punct de vedere liturgic. În zilele respective se țin Vecernia Mică, Vecernia Mare, Litia, Polieleul, Evanghelia și Doxologia Mare la Utrenie.

De asemenea, atunci când în calendar este o sărbătoare cu cruce roșie, în ziua respectivă nu se muncește, decât dacă este absolut necesar. Creștinii trebuie să meargă la biserică și să se roage. ”Păcatul apare atunci când săvârşim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenţie, conştienţi fiind că încălcăm nişte îndrumări ale Bisericii”, a explicat Marius Cătălin Antohi, paroh la Biserica ”Sfântul Ilie“, din Huşi.

Sărbătorile cu cruce neagră nu se țin obligatoriu

În ceea ce privește sărbătorile trecute cu cruce neagră, acestea reprezintă prăznuirea unor sfinți fără priveghere. Acestea sunt slujbe care nu au Vecernie Mică, dar au Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare. De asemenea, crucea neagră este trecută și în dreptul sfinților mai puţin însemnaţi, cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie.

În zilele cu cruce neagră se poate munci, acestea fiind zile lucrătoare. Totuși, este bine să se spună o rugăciune către sfinții pomeniți în zilele respective. Bineînțeles că cei care vor neapărat să țină o sărbătoare pentru un sfânt trecut cu cruce neagră ca și cum ar fi o zi cu cruce roșie, poate face acest lucru.

Uneori, în calendar se poate observa că o cruce roșie sau neagră are și una sau două paranteze. De exemplu, atunci când vine vorba despre sărbătorile mari, care au și priveghere mare, crucea roșie va apărea între două paranteze. Aici intră sărbătorile închinate Sfintei Treimi, Mântuitorului, Sfântului Duh, Născătoarei de Dumnezeu și Înălțării Sfintei Cruci.

O cruce roșie sau o cruce neagră urmată de o paranteză reprezintă o sărbătoare a unui sfânt cu priveghere şi polieleu. Aceste praznice nu au înainteprăznuire şi odovanie, cum se întâmplă în cazul sărbătorilor mari.