Care este orașul din România cu aerul cel mai curat. Unde se situează Bucureștiul în acest clasament

Publicat: 25/04/2023 | 15:30
Galați este orașul din România cu cel mai curat aer / Sursă Foto: Facebook

Nivelul ridicat de poluare a aerului este o problemă stringentă pentru majoritatea orașelor europene. În urma unui studiu efectuat de Agenția Europeană a Mediului a fost desemnat orașul cu cel mai curat aer din România. Bucureștiul se regăsește pe un loc deloc onorant. 

Poluarea a devenit o reală problemă și în țara noastră. Creșterea numărului de autoturisme dar și alți factori au condus la o creștere a poluării în marile orașe ale României. Edilii au luat tot mai multe măsuri în ultimii ani pentru a stopa poluarea aerului, iar acest lucru chiar se vede în anumite orașe.

(CITEȘTE ȘI: În ce țară din Europa se vând cel mai ieftin benzina și motorina. Unde se află România în această ierarhie)

Unde este aerul cel mai curat din România. Bucureștiul se află la coada clasamentului

Potrivit studiului efectuat de Agenția Europeană a Mediului, Galați este orașul cu cel mai curat aer din România. Orașul de pe malul Dunării se află totodată pe locul 21 la nivel european, cu 7.2 micrograme de praf pe metru cub. În această ierarhie urmează orașele Oradea, pe locul 146 (9.9), Sibiu pe locul 157 (10), Constanța pe locul 232 (11.7), iar Bacău pe 261 (13,1). Pe locul 375, ultimul din această ierarhie europeană, se află orașul Slavonski Brod din Croația.

În acest clasament, orașele mari din România se află pe locuri deloc onorante. Brașov ocupă poziția 289 (14.5), Cluj Napoca se află pe locul 291 (14,6), în timp ce București este pe locul 302 (15.7). Piatra Neamț se găsește pe locul 329 (17.3), iar Târgu Mureș pe locul 330 (17,5). Cel mai poluat oraș din România este Iași, fiind situat pe locul 340 (18.5).

„În Europa, beneficiem de cea mai cuprinzătoare rețea de monitorizare a calității aerului din lume. Aici prezentăm nivelurile de particule fine în peste 340 de orașe din țările membre ale SEE. Datele provin de la măsurători la sol ale particulelor fine, luate de peste 400 de stații de monitorizare”, a anunțat Agenția Europeană a Mediului.

Faro din Portugalia, Umea și Uppsala, ambele din Suedia, sunt orașele cu cel mai curat aer din Europa.

Cum a fost întocmit topul orașelor europene cu cel mai curat aer

Studiul, care a stat la baza întocmirii acestei ierarhii, a fost făcut ținând cont de nivelurile medii de particule fine, sau PM2,5, în ultimii doi ani calendaristici.

„Particulele fine sunt poluantul aerului cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește moartea prematură și îmbolnăvirea. Acest instrument se concentrează pe calitatea aerului pe termen lung, deoarece expunerea pe termen lung la poluarea aerului provoacă cele mai grave efecte asupra sănătății”, susțin reprezentanții Agenției Europene a Mediului.

În 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat orientările bazate pe sănătate pentru calitatea aerului, recomandând un nivel maxim de 5 μg/m3 pentru particulele fine pentru expunere pe termen lung, pentru protejarea sănătății.

(NU RATA: Noi modificări în privința examenului pentru obținerea permisului de conducere: „Nu am fi ajuns în Parlament cu o asemenea speţă”)